VINAR TOLUŠIĆ

Donio pravilnik za poticaje, otišao iz politike i odmah dobio 2,5 milijuna!

Pixsell/Facebook

Najveći mogući iznos predviđenih sredstava iznosio je 1,5 milijuna eura.

Sredstva Europske unije u sklopu natječaja ‘Vinske omotnice’ odobrena su za ukupno 17 korisnika, a među njima je i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je za svoj OPG ‘Terra Slavonia’ dobio sredstva u iznosu od 2,5 milijuna kuna, prenosi Agrobiz.

Od 19 zahtjeva koji su zaprimljeni i obrađeni do 11. rujna, dva su odbijena zbog neispunjenih administrativnih uvjeta. Natječaj čije su mjere namijenjene za ulaganje u vinarije i marketing vina, objavljen je 28. veljače ove godine, a zaključen je 30. lipnja. Iznosi predviđenih sredstava ovisili su o aktivnostima u projektu, a najveći mogući iznos bio je 1,5 milijuna eura, rekli su iz Ministartva poljoprivrede za Agrobiz.

Korisnici čiji je projekt zadovoljio sve uvjete natječaja isplatu sredstava dobivaju nakon administrativne obrade i kontrole na terenu, a prijave na natječaj obrađuju se na isti način, uključujući i prijavu bivšeg ministra Tolušića.

Inače, bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tolušić, nakon što je napustio politiku bacio se u obiteljski biznis te je ponosni vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Terra Slavonia.

U mjestu Rezovac, prigradskom naselju Virovitice, tako je odlučio izgraditi vinariju i spremište proizvoda. Za radove na Tolušićevom OPG-u bila je zadužena tvrtka Gradba iz Lukača u Virovitičko-podravskoj županiji.

Također, kontaktirali smo ga kako bi nam otkrio planove što se tiče vinarije, no nije bio ni najmanje spreman na razgovor. Samo je rekao da ga pustimo da gradi svoje, a mi da zovemo i bavimo se političarima te da će biti prilika za razgovore. Nakon toga nam je poklopio slušalicu.

No, podsjećamo kako je RTL Potraga u lipnju ove godine otkrila kako je Tolušić zatražio poticaje koji mogu iznositi i više od 10 milijuna kuna, a regulirani su pravilnikom koji je donio upravo on donio dok je bio ministar.

Tada je Ministarstvo poljoprivrede Potrazi potvrdilo da je OPG Terra Slavonia nositelja Tomislava Tolušića podnio zahtjev za potporu u okviru mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. Maksimalna potpora iznosi milijun i pol eura, a zanimljivo, upravo je on donio pravilnik kojim su regulirane te potpore dok je još bio ministar.

Pojednostavljeno rečeno, Tolušić je propisao poticaje, otišao iz politike pa se prijavio za te iste poticaje.

“Povukao sam se sa svih javnih i političkih funkcija, nisam više javna osoba, otvorio sam OPG i bavit ću se vinogradom i proizvodnjom vina i profesionalizirati dugogodišnju obiteljsku tradiciju i realizirati poslovnu ideju koju sam započeo s mojim pokojnim ocem. Gradim vinariju obiteljskim sredstvima, sredstvima od prodaje nekretnine u Zagrebu, u postupku sam realizacije kredita i prijavio sam se na vinsku omotnicu. Sve radim sukladno propisima RH, nisam u sukobu interesa zbog bivših funkcija, prema mišljenju Povjerenstva, niti kao nositelj OPG-a niti kao prijavitelj na EU fondove, što možete provjeriti na stranicama Povjerenstva. Sve promjene vezane uz moju imovinu bit će vidljive u mojoj imovinskoj kartici do isteka zakonskog roka, a to je kraj tekuće godine, pa ćete moći vidjeti sve detalje koji vas zanimaju”, komentirao je tom prigodom za Potragu.

Ujedno, Tolušić je prošle godine smijenjen zbog imovinske afere, potom je završio s druge strane Markova trga u Saboru, da bi na kraju na Facebooku objavio da se povlači iz politike.

Nije ni to sve… Nacionalni program ‘Vinska omotnica’ za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva stvoren je 2018. godine, a  njegovu provedbu potpisao je upravo Tolušić koji je u to vrijeme bio ministar. Izmjenu pravilnika donijela je sadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari