SLUČAJ PRIJAVLJEN USKOK-U

Dr. Štimac o svom poslu savjetnika u KB Sveti Duh ‘Angažiran sam na inicijativu ravnateljice’

Pixsell

Zaposlen je u KBC Rijeka, savjetuje ravnateljicu bolnice u Zagrebu, retroaktivno osniva obrt i potpisuje ugovor o savjetovanju. Na mjesec uzima 5000 kn plus putne troškove

Nakon što su zaposlenici Kliničke bolnice Sv. Duh u Zagrebu podnijeli USKOK-u kaznenu prijavu protiv svoje ravnateljice Ana-Marie Šimundić zbog neobičnog angažmana dr. Davora Štimca koji je postao savjetnik za bolnicu, iako radi za KBC Rijeka, dr. Štimac javio se za RTL.hr i pojasnio svoj angažman.

Potvrdio je da je na molbu ravnateljice postao savjetnik Uprave ove zagrebačke bolnice i otkrio detalje.

Podsjetimo, zaposlenici u svojoj prijavi USKOK-u navode da je ravnateljica “Ana-Maria Šimundić na poticaj dr. Štimca iskoristila svoj položaj i na osnovu međusobnog dogovora omogućila mu stjecanje protupravne imovinske koristi tako što mu je kao fizičkoj osobi, koja nije bila u poslovnoj vezi s KB ‘Sveti Duh’ dopustila 19. travnja i 18. svibnja 2022. godine neograničen pristup prostorijama, opremi, evidencijama, medicinskim službama i osoblju bolnice radi uvida u poslovanje u svrhu izrade ‘izvješća o poslovnom savjetovanju’, iako bolnica nije imala ugovorenu nabavu takve usluge niti je postojala objektivna potreba za njom.”

Navode da je pritom dr. Štimac naknadno, 24. svibnja 2022., godine osnovao paušalni obrt “Noramed” sa sjedištem u Rijeci, a potom 29. lipnja ove godine s bolnicom “Sveti Duh” zaključio ugovor o pružanju usluga savjetovanja u trajanju jedne godine. Ugovorom se obvezao jednom na mjesec dostavljati bolnici preporuke i savjete za poboljšanje poslovanja uz pravo na mjesečnu naknadu 5000 kuna kao i naknadu putnih troškova za putovanje između Rijeke i Zagreba.

Pojednostavljeno, u toj prijavi tvrdi se da je ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić angažirala dr. Štimca za savjetovanja kako poboljšati rad bolnice, omogućila mu ulazak u bolnicu, a on je potom naknadno osnovao obrt, naknadno sklopio ugovor s bolnicom te za to poslao račun za mjesece travanj, svibanj i lipanj.

U prijavi se navodi i Suzana Košćak, pomoćnica ravnateljice za financijsko poslovanje i nemedicinske poslove u KB “Sveti Duh” za koju se navodi da joj je ravnateljica “naložila provedbu plaćanja po ispostavljenim računima, a ova je… naložila i koordinirala plaćanje tih računa.”

O svemu se oglasio dr. Štimac koji za RTL.hr odgovara:

“Na inicijativu ravnateljstva bolnice Sveti duh angažiran sam kao savjetnik uprave od travnja 2022. godine. Prihvatio sam ovaj angažman jer vjerujem da mogu pomoći svojim znanjem i iskustvom, budući da sam završio dva studija bolničkog menadžmenta na Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar/London School of Economics i na Gallilei College, Israel te imam višegodišnje iskustvo u upravljanju bolničkom ustanovom (KBC Rijeka). Pored toga, godinama predajem kolegij Upravljanje bolničkim sustavom na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, kao i u okviru programa na drugim visokoškolskim ustanovama kao što su LHMS/ škola Andrija Štampar, Experta i Effectus.”

Inače, dr. Štimac je trenutačni predstojnik Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka gdje je ranije bio i ravnatelj.

Ima odobrenje svog KBC-a u Rijeci

O svom angažmanu u KB Sveti Duh dalje navodi: “Za svoj angažman u drugoj ustanovi zatražio sam i dobio suglasnost ravnatelja KBC-a Rijeka, kao svog matičnog poslodavca, a kako bi svoje usluge legalno i naplatio osnovao sam obrt Noramed. Poslove sam obavljao u slobodne dane, nakon dežurstava ili koristeći dane godišnjeg odmora, a moj rad je dokumentiran kratkim izvješćima, a slijedi i prošireno izvješće na kraju ugovornog perioda. Na poslove analize i savjetovanja utrošio sam 25 sati mjesečno uz ugovorenu bruto naknadu od 5000 kuna”.

Inače, u kaznenoj prijavi navodi se da je ugovorom s bolnicom dr. Štimac trebao ostvariti 60.000 kuna prihoda plus putni trošak, a ostvario je dobit od najmanje 16.624 kune.

Pitali smo i bolnicu o čemu se radi te su odgovorili:

“Za savjetodavnu uslugu bolnica ‘Sv. Duh’ sklopila je ugovor s prof. Štimcem, što je uobičajena praksa u Republici Hrvatskoj u potpunosti sukladna zakonima i propisima, i legitimno je pravo čelnika svake zdravstvene ustanove. Kao ravnatelj KBC Rijeka, prof. Štimac u svojoj bolnici uveo je brojne pozitivne promjene i značajno unaprijedio kvalitetu poslovanja bolnice. Iz nekoliko konzultacijskih sastanaka, koji su odrađeni do sada, proizišle su brojne ideje i podloge za niz planova i projekata koji će donijeti boljitak našoj bolnici, njenim djelatnicima i pacijentima. Pružanje usluge regulirano je ugovorom, plaćanje je odrađeno po ispostavljenim računima. Ukoliko je s računovodstvene strane bilo nekih propusta, iste ćemo istražiti, po potrebi korigirati i postupanje uskladiti s propisima.”

Nisu konkretno odgovorili je li dr. Štimac preko svog obrta poslao fakture za mjesece kada još nije imao ni obrt, niti je imao ugovor potpisan s bolnicom.

Ali su iz Uprave BS “Sveti Duh” naveli: “Naša je misija provesti bolnicu kroz tranziciju koja će unaprijediti financijsko poslovanje i umanjiti dug, koja će našu bolnicu učiniti poželjnim poslodavcem i mjestom za rad, ustanovom izbora za pacijente i mjestom na kojem će se pacijenti osjećati sigurno i zadovoljno. U potpunosti smo posvećeni tom cilju.”

Pitali smo i koliko je dug bolnice, nisu odgovorili.

Ipak, dr. Štimac pojasnio je i tu stvar. Naveo je: “Kako bih legalno i transparentno mogao izdavati račune za pružene usluge, odlučio sam osnovati obrt. Postupak registracije potrajao je do 24. svibnja, a ugovor o poslovnoj suradnji sklopljen je 29. lipnja jer se nije mogao sklopiti prije upisa u registra. Usluge sam počeo pružati nakon dobivane suglasnosti ravnatelja KBC-a Rijeka, prilagođavajući se potrebama klijenta i rokovima prihvaćenim u Prijedlogu plana aktivnosti.”, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari