TKO ĆE KOME...

Država je šprice i igle za cijepljenje kupila od HDZ-ovca Andrije Hebranga; Pogledajte koliko će zaraditi…

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nedavno je u javnost izašla vijest kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na čijem je čelu ravnatelj Krunoslav Capak, dodijelio posao promocije cijepljenja na društvenim mrežama HZJZ-a poduzetnici Bianci Matković, inače bivšoj ministrici i aktualnoj članici HDZ-a.

Vrijednost: 188 tisuća kuna neto, što znači da je cijenom ispod 200 tisuća eskiviran otvoreni postupak javne nabave, pišu Vijesti.hr

Ipak, ova bivša ministrica u vladi Ive Sanadera nije jedina bivša ministrica HDZ-a čija je tvrtka ostvarila prihod od HZJZ-a u poslovima vezanima za cijepljenje protiv koronavirusa. 1.316.560,90 kuna s PDV-om, uprihodit će i tvrtka Kormedix d.o.o. u suvlasništvu bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Andrije Hebranga koja nabavlja igle i šprice za masovno cijepljenje protiv COVIDA-19, doznaje Telegram.

HZJZ je, na kraju prošle godine, raspisao natječaj za nabavu 4.530.628 jednokratnih sterilnih igli veličine 0,6×25 mm te 4.330.028 jednokratnih sterilnih šprica volumena 2 mililitra. Rok zainteresiranima za dostavu bio je do 29.12., a krajnji rok za isporuku polovine tranše igala i šprica je 28. veljače.  U uvjetima su bili propisani rokovi isporuke igala i šprica, što je u ocjeni ponude nosilo deset posto bodova, ako se oprema za cijepljenje mogla isporučiti ranije.

Najviše bodova u ocjeni nosila je cijena. Kormedix ne samo da je ponudila odgovarajuću cijenu, već je jedina poslala ponudu za posao vrijedan 1,3 milijuna kuna i to šest dana prije roka, prenosi Telegram.

Posljednjih nekoliko godina, od 2017. i pogotovo sada,  prihodi su Kormedixu značajno porasli. Tako je 2016. ostvarila prihod od 2,3 milijuna kuna, a tijekom 2019. rekordan prihod od 9,1 milijun kuna.

Nedugo nakon objave oglasio se Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćenjem za medije. Napisali su kako su oba natječaja za nabavu igli i šprica bila transparentna, a pozivi pravovremeno objavljeni na stranicama, te su odmah nakon odabira tvrtki Kormedix d.o.o. (nabava igli i šprica) i Media front d.o.o. (kampanja na društvenim mrežama), zapisnici i odluke o odabiru sa svim obrazloženjima objavljeni na njihovim mrežnim stranicama.  U priopćenju dalje stoji:

” Kako je poznato Hrvatski zavod za javno zdravstvo je unaprijed nabavio precizne igle i šprice kojima je omogućio da se iz npr. Pfizerove bočice izvlači 6 ili 7 doza cjepiva dok mnoge druge zemlje nisu u tome uspjele i izvlače maksimalno 5 doza. Kako imamo takve igle i šprice do početka ožujka, u prosincu smo pokrenuli natječaj kojim je kao dodatni kriterij za dodjelu bodova bio rok isporuke najkasnije do 15. veljače 2021. godine. S obzirom na nedostatak igli i šprica u cijeloj Europi i svijetu, možemo se jedino nadati kako ćemo uspjeti nabaviti dovoljne količine za sve trenutno planirane doze koje trebaju stići”, napisali su.

“Ponude su javno otvorene 29. prosinca 2020. godine. Zaprimljena je samo jedna ponuda koja je zadovoljila sve uvjete iz dokumentacije o nabavi te je 8. siječnja 2021. godine donesena Odluka o odabiru. Dana 4. veljače 2021. godine odabrani ponuditelj putem elektroničke pošte je uputio očitovanje kako nije u mogućnosti ispoštovati uvjete iz ponude koji se odnose na obvezu isporuke do 15. veljače 2021. godine i Ugovor koji mu je dostavljen na potpis nikada nije potpisan. Dana 5. veljače 2021. godine Naručitelj je uputio dopis kojim ga se odabranog ponuditelja izvješćuje kako je izmjena ponude zakonski razlog za poništenje postupka jer nije bilo drugih ponuditelja te će se provesti naplata jamstva za ozbiljnost ponude”, rekli su vezano uz Hebrangovu tvrtku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari