POTVRDA O IMUNOSTI

Ne vjerujte kad vam kažu da neće biti COVID putovnica, uvodi ih osam zemalja

Foto: Printsceen/RTL

A svjetski prvaci u cijepljenju, Izraelci, odlučili su se za jedan potez koji je izazvao proturječne reakcije. Od nedjelje uvode zelene putovnice, za ljude koji su primili dvije doze cjepiva i one koji su preboljeli koronu.

Postoji i ljubičasti bedž, kojeg će nositi svi ostali. S ljubičastim bedžom ljudi smiju u trgovačke centre, muzeje i kafiće – ali oni sa zelenom putovnicom zato mogu i u teretane, na koncerte, predstave, na bazene, u hotele, ali i u restorane, pišu Vijesti.hr

Izrael je cijepio 45 posto populacije i misle da je princip: tko se cijepio smije – pošten. Mnogi misle suprotno: da je to diskriminacija, stvaranje nejednakosti, neki su se čak usudili reći: je li moguće da ljude obilježavaju isti oni koji su prije 80 godina morali nositi žutu zvijezdu oko ruke. Mnogo je kritika izraelskih vlasti i njihovog odnosa prema korona krizi – na početku pandemije tajne službe su pratile mobitele, sada ih Palestinci optužuju da su im blokirali dostavu Sputnika V – i to prvu pošiljku koju su uopće dobili. Iz Tel Aviva nam se javio Andrej Cimermanović.

Više u videoprilogu RTL-a: