OVOGA MI PLAĆAMO

Državni dužnosnik majci djeteta s teškoćama u razvoju: ‘Imamo previše invalida, bacamo 200 milijuna kn mjesečno’

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Članice Udruge Sjena zaprepaštene su reakcijom na njihov prijedlog da se naknada za roditelje koji koriste dopust zbog poteškoća u razvoju djece podigne s 2328 na 4000 kuna

Udruga Sjena, koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju u četvrtak je predstavila na sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport inicijativu za povećanje naknade roditeljima koji koriste dopust zbog poteškoća u razvoju njihove djece.

Takvih je roditelja u Hrvatskoj nešto manje od 6000, ali već godinama traže povećanje te naknade, koja iznosi 2328 kuna. Iz Udruge su zatražile povećane naknade na 4000 kuna, ali sudeći po onome što su iznijele članice Udruge na N1 televiziji, čini se da do toga neće doći.

Neobičan odgovor

“Gospodin Babić, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, rekao je da trebamo shvatiti da postoji vrijeme za podizanje djece, nismo shvatile što nam je htio poručiti. Sami Zakon o potporama usmjeren je potpori roditeljstvu, a ne djeci. Doslovno nam je rekao da pošto se rade te izmjene, da je uvođenje tih izmjena ogroman fiskalni učinak za državni proračun. Trošak je uvođenje ovih mjera za 5094 obitelji gdje jedan od roditelja koristi pravo na dopust, novaca nema. To je poruka dana: ako rodiš zdravo dijete, može sve, a ako rodiš bolesno dijete, ne može ništa”, rekla je Suzana Rešetar.

Smatra da je dužnost resornog ministra da ih primi i sasluša njihov problem. “Nećemo ga moliti da nas primi, osobno mislim da je to njegova dužnost. Ovo je jedan od problema njegovog resora. Danas sam od zamjenika državne tajnice doživjela da me pitao koliko ima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, rekla sam neku brojku oko pola milijuna s braniteljima i on je rekao da je to prevelika brojka za jednu državu i da oni doslovno otvore prozor i bacaju 200 milijuna kuna mjesečno. To je poruka ljudima s invaliditetom. Rekla sam da na tome treba poraditi, da imaju kvalitetno obrazovanje, podršku, da bi se mogli zaposliti i biti ravnopravni sudionici”, dodala je Rešetar, a prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari