Dugoročna prognoza za jesen u Europi: Rujan topliji od prosjeka, a evo što nas čeka u Hrvatskoj

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima

Ugledni meteo servis Accuweather objavio je sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada.

Nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, trend meteoroloških ekstrema kakve smo imali u dosadašnjem dijelu godine nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja, kako jesen bude odmicala, predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci. Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu. U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i tuču uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys.
Vijesti.hr
Foto: Accuweather

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari