Od idućeg tjedna kreću hitne kontrole mostova: Najnesigurniji oni u Zagrebu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon stravične nesreće u Italiji, otvorilo se pitanje sigurnosti i kvalitete mostova u ostatku Europe. Ministarstvo graditeljstva hitno provjerava održavaju li gradovi mostove!

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nakon stravične nesreće u Italiji, otvorilo se pitanje sigurnosti i kvalitete mostova u ostatku Europe. Tako nakon Srbije, i Hrvatska pokreće izvanrednu kontrolu svojih mostova. Hitne provjere održavanja naredilo je Ministarstvo graditeljstva gradovima. Otkrili smo gdje bi radovi zbog sigurnosti građana trebali hitno početi.

Najopasniji zagrebački most je Most Slobode. Već godinama s njega otpadaju kameni blokovi.

“Pa žalosno je. Naš najveći grad gdje je trećina gospodarstva, gdje je 6-7 milijardi proračuna svake godine daje svoju imovinu – našu imovinu, dovede do takvog stupnja gdje su 2016. godine inspektori su morali izaći na teren i izdati rješenje za hitnom sanacijom. Znači, nitko godinama nije održavao ni pratio stanje na mostu”, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Most Slobode u najlošijem je stanju jer u njega, kao ni u ostale zagrebačke mostove nije dovoljno ulagano od izgradnje. Most slobode izgrađen je prije gotovo 60 godina, a najstariji je pješački Savski most. Hitnu obnovu treba i Jadranski most s početka osamdesetih te Most mladosti iz 1974.

Iz Grada poručuju da se na godinu za održavanje mostova utroši od 20 do 40 milijuna kuna. Ističu da su početkom godine naručili studiju kako bi mostove sanirali.

No iz Ministarstva graditeljstva najavljuju oštrije mjere i od Gradova traže da dostave svoje planove za održavanje.

“To znači da ćemo narednih dana u dogovoru s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture s kojima dijelimo nadležnost u nekim dijelovima, zatražiti od naših gradova dostave svoje planove i postupanja i po tim planovima. Ako nisu dobra ili ih uopće nema morat ćemo zajedno s njima raditi da se to stanje sredi”, pojasnio je Uhlir.

Stanje mostova na državnim cestama i autocestama je nešto bolje.

“Većina tih objekata su zapravo mlađi od 25 godina. Na velikim mostovima nema oštećenja koja bi mogla dovesti do urušavanja kakvog smo imali u Italiji”, kaže Darko Sršek, stručnjak za mostove u HAC-u

S novim mjerama i kontrolama država kreće već od idućeg tjedna.

Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari