POSEBAN APEL BANIJI

Epidemiologinja otkrila kada bi se mogle popustiti mjere: Sve ovisi o procijepljenosti stanovništva, evo koji će biti uvjet

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

‘S obzirom na već solidan broj procijepljenih osoba, do sada smo zaprimili oko 25 nuspojava na oko 23 00 cijepljenih osoba’, ističe

Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), za N1 je komentirala epidomiološku situaciju na području koje je pogodio razoran potres, brzinu procjepljivanja te kada se konačno može očekivati ukidanje mjera.

Prije svega je apelirala na stanovništvo Banije, ali i sve koji su došli na područje da se, koliko je to moguće, nastoje prdržavati mjera.

‘Razumljivo je to, ali apeliram da se ipak nastoje držati mjera’

“I nama epidemiolozima i svim ljudima je to razumljivo s obzirom na situaciju. Ali, apeliram na sve osobe koje idu kao volonteri ili idu kao pripadnici žurnih snaga da se ipak nastoje pridržavati mjera zbog vlastite sigurnosti i zdravlja. U takvim uvjetima na terenu gdje je grupiranje koje je teško kontrolirati povećan je rizik od zaraze koronavirusom tako da te osobe podsjećamo da nose masku i da pokušaju održavati razmak”, apelira.

Očekujemo nove doze

Govoreći o cjepivima, ističe kako je kod nas situacija kao i u ostalim državama EU, i da su količine ograničene, ali da bi se situacija uskoro trebala popraviti. “Sljedećih tjedana kontinuirano će dolaziti svakog tjedna oko 18 000 doza cjepiva. Uskoro će krenuti i isporuka Moderne tako da očekujemo veće količine”, kazala je Novosel.  Komentirala je i koje su razlike među postojećim cjepivima. Modernino i Pfizerovo cjepivo su vrlo slična cjepiva s istim mehanizmom djelovanja, samo je način čuvanja, distribucije nešto drugačiji”, rekla je Novosel.

No, ako su osobe cijepili jednom vrstom cjepivom, ne preporučuju se da prilikom cijepljenja drugom dozom uzimaju drugu vrstu cjepiva.  “Ne radi se o potpuno identičnim molekulama”, kazala je Novosel.

Prilično malo nuspojava

Navela je i koje su se nuspojave do sada najčešće javile nakon cijepljenja protiv koronavirusa.

“S obzirom na već solidan broj procijepljenih osoba, do sada smo zaprimili oko 25 nuspojava na oko 23 00 cijepljenih osoba, što je poprilično mali broj. Većinom se ipak radi o onim očekivanim nuspojavama, bolnost na mjestu uboda, oteklina i svega je par osoba imala simptome bolova u mišićima, glavobolje i povišenu temperaturu. Nekoliko zdravstvenih osoba imala je pojavu osipa”, pojasnila je Novosel, dodajući da se ove nuspojave javljaju i kod drugih cjepiva.

“Bio je jedan slučaj koji nije bio uzročno-posljedično vezan s cjepivom, jedan smrtni ishod koji je samo vremenski bio podudaran kod jedne starije osobe s brojnim komorbiditetima i teškim zdravstvenim stanjem it teškim bolestima, tako da to ne povezujemo s cjepivom”, dodala je Novosel.

Komentirala je i kada bi se moglo očekivati popuštanje restriktivnih mjera. “Kad već polovica ili više od polovice bude procijepljena, uz osobe koje su preboljele prirodnim putem infekciju, vjerujem da ćemo kroz dogledno vrijeme moći očekivati nešto mirniji život”, istaknula je Novosel. (Net.hr)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views