EU IZBORI: HDZ je osvojio 13 županija, a SDP pet i Grad Zagreb, no HDZ je ostao bez nekih gradova

Pixsell

Amsterdamska koalicija premoćno je pobijedila u Istarskoj županiji

Na izborima za Europski parlament HDZ je u 13 županija osvojio najviše glasova dok je SDP u prednosti u pet županiji i Gradu Zagrebu, a Amsterdamskoj koaliciji i HNS-u najviše glasova su osvojili u po jednoj županiji, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

HDZ je pobjedu odnio u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-Dalmatinskoj, Virovitičko-podravskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji.

SDP je pobijedio u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu, koji je opet preoteo HDZ-u.

Ipak, pobjeda SDP-a u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji je tijesna s obzirom na to da je iza sebe ostavio HDZ s razlikom od tek nekoliko postotnih bodova. U Varaždinskoj županiji SDP je osvojio 19,73 posto, a HDZ 19,29 posto; u Krapinsko-zagorskoj SDP 23,99 posto, a HDZ 23,66 posto te u Zagrebačkoj SDP 19,31 posto, a HDZ 18,76 posto.

U glavnom hrvatskom gradu SDP-u je pripalo 21,34 posto glasova, HDZ-u 13,63 posto, a više od pet posto glasova dobili su i Hrvatski suverenisti koji okupljaju Hrast, HKS, HSP AS, UHD, zatim liste Mislava Kolakušića i Marijane Petir te koalicija Neovisni za Hrvatsku i HSP.

Lista Milana Bandića u Zagrebu je tek na devetom mjestu te je s 4,56 posto ispod praga.

U Splitu je također prvi SDP s 22,43 posto, HDZ je drugi s 18,82 posto, a Mislav Kolakušić treći s 9,77 posto. Suverenisti Ruže Tomašić četvrti su s 8,26 posto, Most peti sa 7,85 posto, a Neovisni za Hrvatsku šesti sa 7,65 posto glasova.

Pobjedu je očekivano u Rijeci odnio SDP s 28,40 posto osvojenih glasova, slijedi HDZ s 13,62 posto te Mislav Kolakušić s 10,06 posto glasova. Četvrta je Amsterdamska koalicija sa 7,62 posto te Suverenisti sa 6,11 posto glasova.

SDP-u su i Osječani dali najviše glasova – 22,58 posto, a HDZ je dobio 21,56 posto, Suverenisti 10,38 posto, Mislav Kolakušić 10,30 posto, a Živi zid 5,80 posto glasova.

HDZ je premoćno pobijedio u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj, gdje je osvojio više od 40 posto glasova, dok je više od 30 posto dobio u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibenskoj i Zadarskoj županiji.

Amsterdamska koalicija premoćno je pobijedila u Istarskoj županiji s više od 40 posto osvojenih glasova, dok je HNS prvo mjesto zauzeo u Međimurskoj županiji s nešto više od 30 posto glasova.

Manjinska lista SDSS-a, koji se prvi put natjecao na europskim izborima, više od 10 posto glasova osvojila je u Vukovarsko-srijemskoj, Šibenskoj i Ličko-senjskoj županiji, gdje je zauzela drugo mjesto, dok je u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj prošla izborni prag. Također je dobar rezultat ostvarila u inozemstvu s 9,50 posto glasova.
Vijesti.hr
Foto: RTL/PIXSELL

Povezani VIDEO: