Hrvatska u svjetskom vrhu: Najviše darivatelja organa!

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj se obilježava Europski dan darivanja organa. Zahvaljujući nesebičnim ljudima, Hrvatska je broj jedan u Eurotransplantu

Grana u medicini u kojoj je Hrvatska pri vrhu svijeta jest – transplantacija. No sve znanje i iskustvo naših vrhunskih stručnjaka ne bi bilo zaslužno za takve brojke bez onih najbitnijih, a oni su darivatelji organa.

U Hrvatskoj se obilježava njihov dan, a tim povodom istražili smo tko sve može biti donor, kako izgleda taj proces, ali i što znači jedan spašeni život.

Gospodin Alfio nov je čovjek. Mora još malo ojačati, no za dan ili dva već može kući. A ta vijest je čudesna jer je prije samo 8 dana dobio novu jetru jer je njegova otkazala. Nadu mu je vratio jedan poziv iz bolnice.

“Bilo mi je drago jer to mi je spasilo život. Da nije bilo toga vjerojatno bi već bio…”, govori za RTL Danas Alfio Starić iz Pule.

A put kroz Rijeku, više mu nikada neće biti isti, jer jedino što zna – je da je donor iz tog grada a bit će mu zahvalan do kraja života.

A zahvaljujući nesebičnim ljudima, Hrvatska je broj jedan u EurotransplAntu i pri vrhu svijeta prema broju donora. Prvi smo u presađivanju jetre i bubrega, a odmah iza Španjolske prema broju donora. Imamo ih 30-ak na milijun stanovnika, a organi jedne osobe mogu spasiti više života.

Sveg tog ne bi bilo da ne postoje izrazito plemeniti, osjećajni ljudi koji u najtežim trenucima, kada gube nekog svog su spremni potpisat taj formular, stat pred to lice, suočit se s njim i donirat organe, govori Mario Starešinić, ravnatelj KB Merkur

KB Merkur u Zagrebu vodeći je u Hrvatskoj po trans-plan-tacijama. Samo ove godine spasili su 56 života.

Rezultati koje imamo u transplantaciji je nešto što je ponos hrvatske medicine. Ali još veći ponos hrvatske medicine, a nadasve hrvatskog naroda je darivanje organa. Milan Kujundžić (HZD), ministar zdravstva

A prema hrvatskom zakonu donori su svi! No zadnju riječ ima obitelj.

Vi praktički možete imat donorsku karticu i za života ste se izjasnili da želite bit donor, ali ukoliko dođe do smrti, ustanovimo moždanu smrt i postanete donor, mi obavezno pitamo obitelj, iako imate donorsku karticu. Jer bez pristanka obitelji nikada ne uzimamo organe, rekao je Stipislav Jadrijević, kirurg i član transplantacijskog tima KB Merkur

A kada završi taj teški posao, kreće drugi – utrka s vremenom. Svi organi moraju se presaditi u roku od nekoliko sati.
Željka Felbar

Više u VIDEOPRILOGU: