EU IZBORI Neke zvijezde su potonule: Ovo su najveći pobjednici i gubitnici izbora u šokantnoj završnici

Izbori za Europski parlament donijeli su iznenađenja i šokantni preokret u samom finišu utrke

IZBORNI GUBITNICI

MOST – Iako su im predizborne ankete predviđale jedan mandat, prema rezultatima DIP-a Božo Petrov i njegov tim ostali su ispod su izbornog praga sa 4,67 posto. Žestoka retorika kontra političkih elita, kako „tepaju“ SDP-u i HDZ-u očito nije urodila plodom, a možda im građani nisu zaboravili koaliciju s HDZ-om.

BRUNA ESIH – Prve izlazne ankete su im predviđale siguran mandat, slavlje u stožeru je već krenulo, ali prema izbornim rezultatima, perjanice desnice Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, dobili su svega 4,37 posto glasova birača. Računali su na glasove dijaspore, no ona je na kraju, kao i uvijek, stala na stranu HDZ-a.

SUNČANA GLAVAK – Skoro do samog kraja večeri činilo se da će HDZ-ova uzdanica osvojiti taj gotovo siguran 5. mandat na koji su HDZ-ovci računali i koji su im davale sve predizborne ankete te prvi privremeni rezultati. No, bivšoj glasnogovornici Vlade briselska fotelja ipak je izmakla „za dlaku“, točnije za nekih tisuću glasova.

MILAN BANDIĆ – Zagrebački gradonačelnik poznat je po isticanju kako „jako puno dela“, a biračima je poručio da, u skladu s tim, trebaju birati sposobne, a ne podobne. Iako je u Saboru u maniri spretnog trgovca uspio okupiti brojčano respektabilan klub, na ovim izborima mu matematika nije išla na ruku: njegova je lista dobila manje od 2 posto glasova birača. U Zagrebu je ostao nadomak praga, a njegovi Zagrepčani dali su mu samo 4,56 posto glasova.

ANDREJ PLENKOVIĆ – Iako je lista HDZ-a dobila najviše glasova biračkog tijela, četiri mandata sigurno se ne mogu smatrati pobjedom. Predsjednik HDZ-a u samom je finišu izgubio peti mandat za EU parlament i to od – Davora Bernardića. Plenković je na ove izbore išao s listom kojoj desna struja u stranci nije bila sklona kao ni mlađahnom nositelju Karlu Ressleru. Ovi rezultati u HDZ-u će se sigurno analizirati, a Plenkovićevi stranački oponenti koristit će ovaj rezultat u podrivanju njegove pozicije.

DALIJA OREŠKOVIĆ – Iako se činilo da je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sa svojom strankom Start jako dobro startala na političkoj areni, po nekim je istraživanjima javnog mnijenja bila čak i nadomak europskog mandata, nova zvijezda svoje je prve izbore skončala sa 2,2 posto dobivenih glasova.

MARIJANA PETIR – U zadnji tren uletjela je u izbornu utrku, u jednom danu prikupila potreban broj glasova za kandidaturu. Bez ikakve stranačke infrastrukture Petir je dobila čak 40.000 preferencijalnih glasova, no ostala je nadomak praga od 5 posto i još jednog europskog mandata. Iako u slučaju ovih izbora gubitnica, Petir sasvim sigurno ima politički kapital kao zalog za buduće izbore.

IZBORNI POBJEDNICI

MISLAV KOLAKUŠIĆ – Sudac Trgovačkog suda najveće je iznenađenje ovih izbora sa 7,89 posto osvojenih glasova birača. Iza sebe je ostavio stranačke mašinerije, a građani su se očito prepoznali u njegovim buntovnim porukama i pozivu na promjene. Hoće li u tome uspjeti ili je samo riječ o kratkotrajnom bljesku na političkom nebu ostaje za vidjeti.

RUŽA TOMAŠIĆ – „Kraljica desnice“ niti na ovim izborima nije razočarala svoje birače. S najviše osvojenih preferenicijalnih glasova – gotovo 70.000 Ruža Tomašić osigurala si je još jedan mandat u Europskom parlamentu. Lista koja je okupila stranke i „strančice“ desnog spektra dobila je respektabilnih 8,52 posto glasova.

DAVOR BERNARDIĆ – Europski izbori osvjetlali su obraz socijaldemokrata nakon što se činilo da stranka mjesecima tone u beznađe u neuspješnim pokušajima Bernardića da konsolidira redove. S osvojena četiri briselska mandata nadišli su očekivanja vjerojatno i najoptimističnijih u SDP-u. Najveća satisfakcija vjerojatno im ipak može biti izjedanačeni rezultat sa HDZ-om, kad je riječ o mandatima kao i „preuzimanje“ Zagreba, Splita i Osijeka.

ŽIVI ZID – Antieuropski nastorojeni „živozidaši“ uspjeli su doći do mandata koji ih lansira u Bruxselles. Tako su im predviđale i ankete, pa većih iznenađenja nema iako vjerojatno ne mogu biti zadovoljni činjenicom da su i Kolakušić i desni blok osvojili više glasova od njih.

ROMANA JERKOVIĆ – Možda nije tipična izborna pobjednica, ali može se tako smatrati budući da je osvojila mizernih 1368 glasova, a ipak će zastupati Hrvatsku u Europskom parlamentu.
N. Cuglin
Foto: PIXSELL

Povezani VIDEO: