NISU POUZDANI ZA SVE

Europska komisija preporučila kod koga antigenski testovi imaju smisla, a kod koga su manje pouzdani

Komisija je objavila smjernice o tome kako odabrati brze antigenske testove, kada ih je prikladno koristiti i tko ih treba provoditi

Europska komisija je u srijedu preporučila da se brzi antigenski testovi za otkrivanje infekcije koronavirusom koriste uglavnom kod osoba koji pokazuju simptome jer su kod asimptomatskih osoba manje pouzdani.

“Brzi antigenski testovi trebali bi se koristiti u roku od pet dana od pojave simptoma ili unutar sedam dana nakon kontakta s osobom kojoj je potvrđen covid19”, kaže se u neobvezujućim preporukama vladama zemalja članica.

“Što se tiče mogućnosti korištenja brzih antigenskih testova kod asimptomatskih osoba, treba imati na umu da su zasad vrlo ograničeni podaci o njihovoj učinkovitosti u tom kontekstu. Osim toga, za trenutačno dostupne antigenske testove, proizvođači ne navode da su asimptomatske osobe ciljana populacija”, navodi se u preporukama.

Ključni alat

Uoči novog virtualnog samita čelnika EU-a, koji se održava u četvrtak navečer, Komisija je objavila smjernice o tome kako odabrati brze antigenske testove, kada ih je prikladno koristiti i tko ih treba provoditi.

U preporukama se također pozivaju zemlje članice da međusobno priznaju testove i njihove rezultate što je od velike važnosti  za prekogranično kretanja unutar EU-a, prekogranično praćenje kontakata i liječenje.

“Testiranje nam govori koji su razmjeri zaraze, gdje se i kako razvija. To je ključni alat za usporavanje širenja covida 19”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje zlatni standard, ali na njihove rezultate potrebno je čekati nekoliko dana, dok se na rezultate antigenskih testova čeka manje od pola sata.

“Zemlje članice se ohrabruju da provode brzo testiranje antigenskim testovima zajedno s PCR testovima kako bi se suzbilo širenje virusa, otkrile infekcije, ograničila izolacija i karantena”, ističe Komisija. (vijesti.hr)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari