EVO TKO ZARAĐUJE NAJVIŠE: Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5.583 kune

Foto: Ilustracija (Pixsell)

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% niža od prosjeka

Prema podacima servisa MojaPlaća, u drugom kvartalu 2018. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.583 kune, što je nešto manje nego u prethodnom kvartalu (5.596 kuna). U odnosu na isto razdoblje 2017. godine prosječna neto plaća je 1% viša.

U manjim tvrtkama manje plaće

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% niža od prosjeka te iznosi 4.881 kuna. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je 3% niža od prosjeka (5.398 kuna). Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.670 kuna (2% više od prosjeka). Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1000 zaposlenika te iznosi 5.860 kuna (5% više od prosjeka).

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj (-20%), Virovitičko-podravskoj (-17%) te Požeško-slavonskoj županiji (-15%). Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (14% iznad prosjeka) te iznosi 6.349 kune. Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće jednake prosjeku.

Najčešća beneficija je naknada putnih troškova

Najviše zaposlenika kao beneficiju prima naknadu za putne troškove (38%). Mobilni telefon za osobnu upotrebu ima četvrtina zaposlenih (27%), a omogućen parking (u potpunosti ili djelomično subvencioniran) njih 19%. Bonus za obljetnice provedene u tvrtki (npr. nakon 10 godina rada) ima 18% ispitanika, a besplatno piće njih 18%. Četvrtina ispitanika (27%) nema dodatnih pogodnosti na poslu.

Plaćeni godišnji odmor

Plaćeni dodatni dani godišnjeg odmora jedna su od najprivlačnijih beneficija. Neke tvrtke spremne su, povrh plaćenog godišnjeg odmora, zaposlenicima osigurati dodatne slobodne dane, a upravo je to jedna od najprivlačnijih beneficija, otkriva međunarodno Paylab* istraživanje, prema kojem većina poslodavaca zaposlenicima nudi od 1 do 5 dodatnih slobodnih dana.

Očekivano, ova se beneficija više cijeni u zemljama gdje zaposlenici imaju manje dana godišnjeg odmora na raspolaganju, a riječ je u praksi koja je najuobičajenija je u Češkoj, gdje dodatne dane na raspolaganju ima čak 33 posto zaposlenika. U Hrvatskoj, pravo na dodatne dane, povrh plaćenog godišnjeg odmora, ima tek 3,7 posto zaposlenika.

U Europi zaposlenicima 20 dana plaćenog godišnjeg odmora

Zaposlenici u Europi u prosjeku imaju na raspolaganju 20 dana plaćenog godišnjeg odmora. Najviše dana godišnjeg odmora imaju zaposlenici u Velikoj Britaniji (28 dana). Slijede Austrija, Danska, Finska, Francuska, Luksemburg i Švedska (25 dana). Dodatni slobodni dani temeljem državnih praznika i blagdana u najvećoj mjeri idu na ruku zaposlenicima u Slovačkoj (dodatnih 15 dana), Malti i Španjolskoj (14 dana), Češkoj, Austriji i Hrvatskoj (13 dana).

Vijesti.hr

NAJGLEDANIJI VIDEO:

Naš ministar financija pokazao neočekivan smisao za humor: Poslušajte njegov vic o Subašiću i Hrvatskoj!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari