JE LI DOVOLJNO?

Evo za koliko će se točno kuna povećati plaće učitelja, profesora i spremačica

Foto: Riportal/R.Z.

U srijedu navečer premijer Andrej Plenković je, nakon sastanka s predstavnicima sidnikata državnih i javnih službi, objavio da je pao dogovor i da će osnovica plaća zaposlenima u javnom sektoru rasti za 6 posto s prvim listopadom, a od travnja iduće godine za još dva posto.

Također je dogovoreno i povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna, te dara za dijete s 600 na 754 kune. No, koliko će porasti neto iznosi plaća?

Savjetnik sindikalnog pregovaračkog tima Matija Kroflin kaže kako iznos neto plaća ovisi o osobnim odbicima svake pojedine osobe, o tome gdje živi, je li obveznik plaćanja prireza, o olakšicama za djecu i ostalog, ali da se ugrubo može reći kako će porast neto plaća biti za polovicu manji.

Učitelju 540 kuna, a spremačici 190 kuna više

U prosvjeti, piše N1, za samca u Zagrebu sadašnja plaća učitelja ili nastavnika s 20 godina radnog staža je otprilike 7700 kuna neto. S povećanjem od šest posto, njemu će plaća u neto iznosu porasti za oko 400 kuna, a uz dva posto povećanja u idućoj godini – ukupno 540 kuna. Prosječna plaća srednjoškolskog profesora s 20 godina staža je 7400 kuna, a povećanje od šest posto donijet će mu 444 kune više u neto iznosu, dok će profesor početnik, s plaćom od 6200 kuna, dobiti povećanje u iznosu od 372 kune. Spremačica s 30 godina radnog staža sada ima plaću 4126 kuna, a prema predloženom povećanju, neto dohodak bi joj porastao za 190 kuna.

Pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić jutros je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kazao kako je Vladina ponuda povećanja primanja za 240.000 državnih i javnih službenika korektna i održiva za državni proračun. Kada se gleda masa plaća i povećanje materijalnih prava, to na godišnjoj razini znači iznos veći od 3,7 milijardi kuna, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari