OCJENA CJEPIVA

Farmaceutkinja Skvrce: ”Trombozu ćete prije dobiti od aviona nego od cjepiva AstreZenece!”

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Cjepivo AstraZenece je sigurno i nema veze sa stvaranjem krvnih ugrušaka, odlučila je Europska agencija za lijekove (EMA). 

Nikica Mirošević Skvrce, v.d. voditeljice Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a, na tu temu govorila je u emisiji HRT-a. Kazala je da se radilo o opsežnoj i temeljitoj ocjeni EMA-e, prenosi Net.hr

“U početku se mislilo da je povezano s određenim serijama cjepiva pa se krenulo s laboratorijskim ispitivanjima cjepiva. Kad je utvrđeno da nije povezano sa serijama, uslijedila je opsežna ocjena koja je uključila. Pogledani su ponovno podaci od nekliničke, kakvoće, podaci iz kliničkih ispitivanja, prethodnih i onoga koje je trenutačno vrši u SAD-u. Iz kliničkih podataka nema takvih podataka što potvrđuje da se radi o rijetkim nuspojavama. U Europi je provedeno kliničko ispitivanje na 20.000 osoba, a takvo ispitivanje radi se sada u SAD-u. Uzeti su u obzir i sve spontano prijavljene nuspojave”, objasnila je Mirošević Skrvce za HRT.

Odgovarajući na pitanje bi li došlo do problema kod osoba kod kojih je došlo do problema zgrušavanja krvi da se nisu cijepile, Mirošević Skrvce kaže kako treba naglasiti da je EMA potpuno odbacila ikakvu povezanost cjepiva s tromboembolijama.

Međutim, zaključila je da bi posebne slučajeve u kojima je bila trombocitopenija, to je nizak broj trombocita odnosno krvnih pločica, zajedno s trombozama, i u velikom broju slučajeva je došlo i do krvarenja, tih nekakvih specifičnih vrlo rijetkih kliničkih slučajeva  da treba dalje istražiti. Dakle, povezanost nije potvrđena nego je zaključeno da dalje treba istražiti, a do tad će na uputama biti navedena neka upozorenja kojih se pacijenti i liječnici trebaju držati.

Radi se o vrlo, vrlo rijetkim nuspojavama te se dogodilo 25 takvih slučajeva na 20 milijuna primljenih doza cjepiva. Niti jedan takav slučaj nije zabilježen u kliničkim ispitivanjima. Sve nuspojave dolaze od trenutka kada je cjepivo na tržištu. Nuspojave su se događale u 7 do 14 dana u mladih žena”, rekla je.

Mirošević Skvrce ima poruku za osobe koje su se cijepile cjepivom AstraZenece. “Nema mjesta panici. Radi se o vrlo rijetkoj nuspojavi. Puno je veća mogućnost da dobijete ovakve nuspojave odnosno trombozu od Covida-19, oralnih kontraceptiva ili putovanja avionom. Radi se nečem vrlo rijetkom. Ono što treba pripaziti nakon cijepljenja  su modrice.

Ako se počnu javljati modrice po tijelu trebalo bi se javiti liječniku. Jedan od ozbiljnih simptoma su i teške i dugotrajne glavobolje nekoliko dana nakon cijepljenja, a koje ne prolaze od lijekova. To su najznačajniji simptomi zbog kojih bi se pacijenti trebali javiti liječnicima. Korist cijepljenja je puno veća od bilo kojeg rizika.  Ponavljam, bilo je 25 nuspojava na 20 milijuna cijepljenih, rekla je i dodala kako nema bojazni da se ne dođe na cijepljenje AstraZenecom, kao i na drugu dozu”, kazala je.

U Hrvatskoj je do sada preko 100.000 ljudi cijepljeno cjepivom AstraZenece. Mirošević Skvrce navodi kako se vrlo temeljito ocjenjuju prijavljene nuspojave u Hrvatskoj te dodala kako je udio prijavljenih nuspojava jednak za sva cjepiva. U vezi smrti 33-godišnjeg muškarca koji je umro 10 dana nakon cijepljenja, još se čeka dodatna dokumentacija, objasnila je. Cijepljenja su u fokusu, dodala je.

“Cijelu 2020. godinu smo primili 309 prijava sumnji na nuspojave za sva cjepiva, a sada se puno više prijavljuje jer je to u fokusu, rekla je te dodala kako se ozbiljne nuspojave uvijek prijavljuju. Što se tiče cjepiva i novih sojeva, očekuje se da će biti potrebna sezonska izmjena cjepiva kako je to i za gripu”, kazala je Mirošević Skvrce za HRT.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari