STRANO POJAČANJE

Video | Filipinci raznose poštu na Jadranu. Poštar Jonathan: ‘Izazovno je i uzbudljivo’

Dobre volje i s osmijehom od uha do uha, iako je tek svanulo! Takav je kažu uvijek. Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište.

Posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, a već ga obožava

U Hrvatskoj i dalje kronično nedostaje radne snage, iako je na burzi više od 120 tisuća nezaposlenih.

Gotovo isto toliko uvozimo! Tako od ovog mjeseca u Dubrovniku dvaput zvoni – poštar Jonathan!

Dobre volje i s osmijehom od uha do uha, iako je tek svanulo! Takav je kažu uvijek. Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište. Posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, a već ga obožava!

Na pitanje o tome kako susjedi reagiraju, Jonathan odgovara: “Zapravo, vrlo je izazovno i uzbudljivo, upoznamo dosta ljudi, vidimo dosta lokacija. Pričamo s brojnim Dubrovčanima koji su vrlo pristojni prema nama”

Jonathanov kolega pošta Mario Đurović pita ga što mu je najteže, a on odgovara: “Ništa, s tvojom pomoći, u redu sam. Hvala ti!”

Što je Hrvatima Irska i Njemačka, to je Filipincima Hrvatska. U samo mjesec dana, u grad pod Srđem stigla su četiri Filipinca, i to nakon rada u Katru na netom završenom svjetskom prvenstvu.

Azijski gospari Gradom se kreću uz pomoć GPS-a, a ovdje se osjećaju kao doma.

Jonathanov kolega, Filipinac Jan Jan kaže: “Pitaju odakle ste, pa mi kažemo s Filipina. Baš su svi sretni!”

“Prvi dan je bio najteži jer učili smo imena ulica. Imena su najteža, teško je pronaći”, istaknuo je Jonathan.

“Ljudi su toliko simpatični, željni rada i dokazivanja, to je nešto nevjerojatno!”, rekao je Danijel Guć, voditelj HP dostave u Dubrovniku o kolegama Filipincima.

No, Hrvatska pošta nije jedino veliko javno poduzeće koje je krenulo sa zapošljavanjem stranih radnika iz dalekih zemalja. Potvrđuje nam to i vlasnik kompanije specijalizirane za dovođenje radnika s Filipina. U posljednjih nekoliko godina zaposlili su ih preko pet tisuća.

“Prije svega filipinski radnici su prije nego krenu na rad educirani na koji način će se plasirati, kako će se ponašati i pritom su govornici engleskog jezika”, istaknuo je Stjepan Jagodin, direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju.

Kako je većini stranih radnika osiguran smještaj i hrana, prosječnu plaću od 600 eura najčešće šalju suprugama i djeci u daleke Filipine. Marljivi i kako kažu – vrlo odani, u Dubrovniku ovi nasmijani poštari svakako planiraju ostati što duže, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari