STRANO POJAČANJE

Video | Filipinci raznose poštu na Jadranu. Poštar Jonathan: ‘Izazovno je i uzbudljivo’

Dobre volje i s osmijehom od uha do uha, iako je tek svanulo! Takav je kažu uvijek. Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište.

Posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, a već ga obožava

U Hrvatskoj i dalje kronično nedostaje radne snage, iako je na burzi više od 120 tisuća nezaposlenih.

Gotovo isto toliko uvozimo! Tako od ovog mjeseca u Dubrovniku dvaput zvoni – poštar Jonathan!

Dobre volje i s osmijehom od uha do uha, iako je tek svanulo! Takav je kažu uvijek. Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište. Posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, a već ga obožava!

Na pitanje o tome kako susjedi reagiraju, Jonathan odgovara: “Zapravo, vrlo je izazovno i uzbudljivo, upoznamo dosta ljudi, vidimo dosta lokacija. Pričamo s brojnim Dubrovčanima koji su vrlo pristojni prema nama”

Jonathanov kolega pošta Mario Đurović pita ga što mu je najteže, a on odgovara: “Ništa, s tvojom pomoći, u redu sam. Hvala ti!”

Što je Hrvatima Irska i Njemačka, to je Filipincima Hrvatska. U samo mjesec dana, u grad pod Srđem stigla su četiri Filipinca, i to nakon rada u Katru na netom završenom svjetskom prvenstvu.

Azijski gospari Gradom se kreću uz pomoć GPS-a, a ovdje se osjećaju kao doma.

Jonathanov kolega, Filipinac Jan Jan kaže: “Pitaju odakle ste, pa mi kažemo s Filipina. Baš su svi sretni!”

“Prvi dan je bio najteži jer učili smo imena ulica. Imena su najteža, teško je pronaći”, istaknuo je Jonathan.

“Ljudi su toliko simpatični, željni rada i dokazivanja, to je nešto nevjerojatno!”, rekao je Danijel Guć, voditelj HP dostave u Dubrovniku o kolegama Filipincima.

No, Hrvatska pošta nije jedino veliko javno poduzeće koje je krenulo sa zapošljavanjem stranih radnika iz dalekih zemalja. Potvrđuje nam to i vlasnik kompanije specijalizirane za dovođenje radnika s Filipina. U posljednjih nekoliko godina zaposlili su ih preko pet tisuća.

“Prije svega filipinski radnici su prije nego krenu na rad educirani na koji način će se plasirati, kako će se ponašati i pritom su govornici engleskog jezika”, istaknuo je Stjepan Jagodin, direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju.

Kako je većini stranih radnika osiguran smještaj i hrana, prosječnu plaću od 600 eura najčešće šalju suprugama i djeci u daleke Filipine. Marljivi i kako kažu – vrlo odani, u Dubrovniku ovi nasmijani poštari svakako planiraju ostati što duže, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views