MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE

Računi za struju brinu Hrvate! Misle da ni ušteđevinom neće pokriti rast cijene

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uključili su devet zemalja, a od svih njih, cijene energije najviše brinu Irce (86 posto), a potom i Hrvate (81 posto)

Hrvate brinu rastuće cijene energije, ali i klimatske promjene, istraživanje je to koje je provela norveška tvrtka Statkraf, najveći europski proizvođač energije iz obnovljivih izvora, prenosi Poslovni. Uključili su naime devet zemalja, a od svih njih, cijene energije najviše brinu Irce (86 posto), a potom i Hrvate (81 posto). Upitani o cijenama električne energije, 81 posto Hrvata zabrinuto je zbog mogućeg iznosa računa za električnu energiju; 62 posto misli kako možda svojom ušteđevinom neće moći pokriti očekivani rast cijena energije, a 85 posto misli da se odavno trebalo više i ozbiljnije ulagati u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

Ipak, 50 posto ispitanih kaže kako zbog drugih izazova u životu nema vremena tražiti povoljnije opcije električne energije. Upravo je električna energija energent koji najviše brine građane Hrvatske – njih 77 posto se tako izjasnilo, a najveći je to postotak od svih zemalja.

Predvodimo i u razini svijesti o izvorima energije jer čak 87 posto ispitanih Hrvata kaže kako zna otkud dolazi njihova energija.

Što se tiče klimatskih promjena, istraživanje je pokazalo kako su Hrvati svjesni problematike, ali kako nisu svjesni nikakvih specifičnih ciljeva i aktivnosti koje zemlja poduzima kako bi bila ugljično neutralna. Ne znaju ni tko bi trebao rješavati taj problem, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari