NADLEŽNO MINISTARSTVO UPORNO ŠUTI

Bolnice se guše u infektivnom otpadu! Beroš: ”Svjesni smo problema, ali baš i nemamo rješenja…”

Foto: Pixell

O problemu infektivnog otpada u Hrvatskoj priča se još od prosinca

Stožer je u petak održao konferenciju za novinare na kojoj je između ostalog postavljeno i pitanje što s covid otpadom kojim su zatrpane zagrebačke bolnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš je u petak poručio:

“Svjesni smo problema infektivnog otpada. Sazvao sam nekoliko sastanaka. Jedan će još biti u utorak ili srijedu. Zdravstvene ustanove proizvode veće količine medicinskog otpada. Preko 50 posto volumena se producira više nego ranije. U KB Dubrava je to tri tone dnevno odnosno 100-tinjak tona mjesečno. Moramo sudjelovati u rješavanju problema, iako je to primarno u domeni Ministarstva gospodarstva.

Ne nudi nam se previše rješenja. Moramo tražiti privremena i dugotrajna rješenja. U okolnim zemljama imaju iste probleme. Ili ćemo naći mjesta skladištenja otpada na drugom lokalitetu što je drugi problem, ali to nije dugotrajno rješenje, ili će biti eliminacija tj. spaljivanje tog otpada. Spalionica opasnog otpada u RH nema pa moramo tražiti alternativne načine.

Foto: RTL

Spominje se spaljivanje na jednoj lokaciji ali to nije jednostavna odluka i sada nije sukladna zakonima i pravilnicima. Izmjene zakona traju određeni period pa ćemo do utorka ili srijede naći nekakvo rješenje za eliminaciju tog infektivnog otapda. Kada je riječ o dugotrajnom rješenju razmišljali smo o tome da bi svaka bolnica trebala imati uređaj za zbrinjavanje takvog otpada. Potpuno smo svjesni da problem postoji ali i u KB Dubrava i u Infektivnoj rade sve da bi to skladištenje bilo adekvatno i da ne bi bilo opasno za okolinu i širenje infekcije.”

‘Ne odvozimo otpad jer nemamo kamo’

Naime, Zoran Matić, direktor tvrtke Kemis Termoclean koja je potpisala ugovor s KB Dubrava o odvozu infektivnog otpada, u prosincu je za RTL.hr kazao da je situacija krajnje alarmantna. Ukoliko se ubrzo ne donese rješenje, prema njegovim riječima, čeka nas katastrofa.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“U ovom trenutku ne odvozimo infektivni otpad iz KB Dubrava jer nemamo kamo. Svi obrađivači tog otpada u Hrvatskoj su iako rade u tri smjene sedam dana u tjednu pretrpani otpadom”, kazao je tada Matić za RTL.hr.

”Rješenje za ovu situaciju je jednostavno i napisano je u prvom dopisu, a to je: potrebno je da nadležno Ministarstvo napiše Rješenje u kojem se dozvoljava cementari NEXE d.o.o. da privremeno spali sve viškove otpada koji su se pojavili, te da to rade do okončanja pandemije uzrokovane virusom COVID 19”, istaknuo je tada Matić.

Foto: RTL

Upravo se na to rješenje u petak osvrnuo Beroš komentirajući kako ta odluka nije jednostavna “jer nije u skladu s trenutnim zakonima i pravilnicima”.

Podsjetimo, gospodarenje svih vrsta otpada, pa tako i infektivnog otpada, regulirano je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, kao i Pravilnikom o gospodarenju medicinskim otpadom, a koje je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Nadležnom ministarstvu smo još u prosincu poslali upit, no odgovor još nismo dobili.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari