Jesu li ovi ljudi upropastili 3. maj? Bivši predsjednik uprave, menadžeri, pravnici, inženjeri…

U nastavku pročitajte tko se sve našao na popisu osumnjičenih u aferi Uljanik

U utorak ujutro policija je ušla u Uljanik Pula i 3. maj u Rijeci, a slobode je lišeno 12 osoba osumnjičenih za aferu Uljanik.

U akciji koju provodi riječki PNUSKOK i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, a koja je rezultat složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za restrukturiranje i poslovanje brodogradilišta Uljanik odnosno Uljanik Grupe, prema neslužbenim informacijama među privedenima su bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, Dragutin Pavletić, Domagoj Klarić, Eduard Milovan Darko Šolc, Elvis Pahljina, Silvan Kranjc, Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio da se, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijardu kuna.

Situaciju je za portal Riječanin komentirao i sindikalist Juraj Šoljić (OVDJE).

Anton Brajković

Anton Brajković je 2006. godine postao predsjednik Uprave Uljanika. Rođen je 1946. u Puli.

U Uljaniku je bio od završetka studija ekonomije, najprije kao referenet za financije u Uljanik – Brodogradilištu, a u svibnju 1980. je došao na čelo tadašnjeg SOUR-a i u Upravu na mjesto direktora financija.

2013. na tom mjestu zamijenio ga je Gianni Rossanda neposredno pred preuzimanje riječkog brodogradilišta 3. maj. Brajković je tada na izvanrednoj skupštini dioničara zatražio razrješenje s mjesta predsjednika Uprave, a kao razloge naveo je godine i ostvarene uvjete za mirovinu.

Gianni Rossanda

Na čelo Uljanika je 2013. stupio dotadašnji financijski direktor Uljanika Gianni Rossanda. Rođen je 1968. godine u Puli. U rodnom gradu je završio i Fakultet ekonomije i turizma, na kojem je specijalizirao financije i stekao zanimanje diplomiranog ekonomista.

U Uljaniku je radio još kao student, a poslije završetka fakulteta zapošljava se u brodogradilištu kao ekonomski analitičar. Tri godine kasnije postaje direktor društva Uljanik Financijske usluge, a na tu je poziciju došao s pozicije voditelja financija Uljanik Strojogradnje.

Zdravko Pliško

U kolovozu 2013. godine je predsjednik Uprave 3. maja postao umirovljeni inženjer iz Uljanika, Zdravko Pliško.

Pliško je tada predstavljen kao priznati inženjer brodogradnje koji je sudjelovao u brojnim gradnjama brodova i srodnim projektima u Uljaniku te ima i međunarodno menadžersko iskustvo.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Pliško je dobio mandat na godinu dana, a s obzirom na novu funkciju, status umirovljenika, tada 66-godišnjak stavio je u mirovanje. Novi čelnik riječkog škvera bio je dugogodišnji rukovoditelj proizvodnje u Uljaniku, pulskog brodogradilišta koje je krajem lipnja 2012. preuzelo riječki 3. maj.

Na tadašnjoj je Skupštini društva izabrano i troje novih članova Nadzornog odbora, redom iz vrha Uljanik grupe, kao većinskog vlasnika 3. maja. Predsjednik Nadzornog odbora tako je postao Veljko Grbac, inače član uprave Uljanik grupe, njegov zamjenik je još jedan član uprave Uljanika Marinko Brgić, a za člana je izabran Elvis Pahljina iz menadžmenta pulskog škvera. O njima pročitajte u nastavku!

Marinko Brgić

Marinko Brgić jedan je od članova Uprave Uljanika iz 2013. godine. U upravu ovog brodogradilišta došao je u travnju 2013., a tamo je sjedio sve do travnja 2018. godine kada su problemi s Uljanikom došli u podmaklu fazu zbog čega je smijenjena čitava Uprava.

Marinko Brgić bio je i u nadzornom odboru Uljanik Brodogradilišta i Uljanik Brodograđevnih projekata.

Brgić je u intervjuima, nakon smjene Uprave, isticao kako ne može govoriti što se događalo u Uljaniku proteklih 10 godina te kako se šire razne informacije koje ne odgovaraju istini.

Veljko Grbac

Odgovornost uprave Uljanika koju su zbog krize u grupaciji očekivano zatražili ne samo radnici, nego i Vlada, otvorilo je pitanje odgovornosti ukupnog tima, a ne samo predsjednika Uprave Giannija Rossande.

Struktura Uprave uglavnom je bila sačinjena od članova privatne tvrtke koje je ekipa iz Pule osnovala prije tri godine – Arsenal koncept. Među vlasnicima tvrtke našlo se 14 Uljanikovih menadžerskih kadrova.

Među njima je i Veljko Grbavac koji je bio direktor tvrtke Arsenal koncept, a do travnja 2018. sjedio je u Upravi Uljanika. Kasnije je preuzeo ulogu člana pet nadzornih odbora u Uljanikovim tvrtkama.

Elvis Pahljina

Elvis Pahljina (na slici lijevo) je direktor Uljanik Pomrstva za usluge u morskom prijevozu, još od 2013., predsjednik je NO-a Uljanik Strojogradnja Diesel te Uljanik financije, član u NO-u Uljanik Brodogradilišta i 3. maja, zamjenik je predsjednika NO-a Viktora Lenca, a još je i prokurist u tvrtki 3. maj 723 za brodogradnju od rujna 2017. godine.

Domagoj Klarić

U prosincu 2014. godine novi čelnik 3. maja je Domagoj Klarić. Izabran je na mandat od pet godina, a jedan je od bivših direktora Brodosplita. Mandat mu je počeo s prvim danom 2015. godine.

Maksimilijan Percan

U prosincu 2016. godine novi direktor 3. maja postao je Maksimilijan Percan, dok je Domagoj Klarić opozvan s mjesta direktora na osobni zahtjev. Odlukom Nadzornog odbora za direktora društva imenovan je Maksimilian Percan, s mandatom od pet godina, počev od 1. siječnja 2017. godine

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Darko Šorc

Za vrijeme predsjedavanja Giannia Rossande na mjestu predsjednika Uprave Uljanik Grupe, Darko Šorc obnašao je dužnost pomoćnika direktora Uljanik Plovidbe.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ovaj sada bivši član Nadzornog odbora pulske Uljanik Plovidbe, 2007. se pohvalio stjecanjem 800 redovnih dionica kompanije. Nakon navedenog stjecanja Šorc je ukupno posjedovao 11.121 redovnih dionica odnosno 6,35 posto udjela u temeljnom kapitalu Uljanik Plovidbe. Time je postao drugi na listi najvećih dioničara Uljanik Plovidbe, odmah iza tadašnjeg direktora kompanije Dragutina Pavletića.

Silvan Kranjc

Silvan Kranjc bivši je direktor Uljanik Brodogradilišta, a bio je na poziciji predsjednika NO-a Uljanik Proizvodnja opreme.

U vrijeme kada je Kranjc bio na rikovodećoj poziciji u Uljaniku, neto plaće članova uprave Uljanika iznosile su 40.000 mjesečno, odnosno 80 000 kuna bruto. Pomoću raznoraznih dodataka na plaću, ovi su se iznosi povisili i na više od 100 tisuća kuna mjesečno u bruto iznosu.

Eduard Milovan

Među uhićenima je i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Dragutin Pavletić

Istragom je obihvaćen i predsjednik Uprave Uljanik Plovidbe i njen najveći pojedinačni vlasnik Dragutin Pavletić. Nedavno je u jednom intervjuu istaknuo kako “Sumnja da postoji idiot koji je spreman preuzeti Uljanik na mjesec dana”.

U srpnju 2018. podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora brodogradilišta Uljanik, uz obrazloženje da time želi otkloniti rizik da se Uljanik i Uljanik plovidba percipiraju kao povezana društva.
Sanja Petrović, Mateja Gajnik

Foto: Pixsell

POVEZANI VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari