NAJVEĆA TAJNA JUGOSLAVIJE: Zavirite u Atomsku ratnu komandu, poznatiju kao Titov bunker

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Gradnja bunkera trajala je 26 godina, a koštala je 4,6 milijarde dolara

Atomska ratna komanda, također poznata kao ARK ili Titov bunker, bivši je nuklearni bunker i vojni komandni centar koji se nalazi u blizini grada Konjica u Bosni i Hercegovini.

Napravljen je da zaštiti jugoslavenskoga predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegova užeg kruga u slučaju nuklearnog rata.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

 

Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske dvorane, kancelarije, i drugih dijelova.

Bunker je ostao državna tajna sve do raspada SFRJ početkom 1990-ih. Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko skloniste i jedan od najvećih podzemnih objekata sagrađenih u bivšoj Jugoslaviji.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Više od deset godina nakon njegova završetka, bila je to najtajnija vojna instalacija u zemlji. Svi građevinski radnici su pažljivo birani i provjeravani, potpisivali su ugovor o šutnji, a svi članovi osoblja prolazili su najveću sigurnosnu provjeru. Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i 4,6 milijardi američkih dolara utrošenih u izgradnju.

Nakon Titove smrti 1980. godine, kompleks je ostao u stanju pripravnosti. U ožujku 1992. godine, u vrijeme raspada Jugoslavije, JNA je naredila rušenje kompleksa kako ne bi ostao pod kontrolom vlasti Bosne i Hercegovine, ali je vojni odred odbio izvršiti naređenje i umjesto toga predao strukturu bosanskohercegovačkoj vladi.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views