Snijeg izazvao kaos na cestama: Nesreće, zastoji i prometna paraliza

Foto: Ilustracija

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući neke autoceste

Snijeg je zabijelio područje Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Like, Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca između unutrašnjosti i Dalmacije, Rijeke ili Istre, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski od kiše.

U Čabru i Plitvičkih Jezera izmjereno je 19 cm snijega, u Ogulinu 18 cm, u Delnicama je palo 17 cm, kod Slunja 15 cm, a na Sljemenu 12 cm.

Delnice (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Naš meteorolog Nikola Vikić-Topić kaže kako snijeg danas više neće padati. “Ovaj koji je do sada padao je vrlo mokar, tlo je toplo, a stiže i novo zatopljenje, prvo u više slojeve atmosfere, tako da će se navedene visine snijega brzo smanjivati”, dodaje meteorolog.

Niz prometnih nesreća

Netom nakon što je snijeg počeo padati, oko 2.20 sati, na autocesti u blizini Dragalića prevrnuo se kamion s prikolicom. Kako javlja policija vozač je zbog neprilagođene brzine i slabijih uvjeta izgubio kontrolu nad vozilom te sletio s kolnika. Nije teže ozlijeđen, a po završetku policijskog očevida novčano je kažnjen zbog ugrožavanja prometa.

Sisak

Još jedna prometna nesreća dogodila se u mjestu Cerje Nebojse kod Ivanca, a u njoj su sudjelovala tri vozila. Jedna osoba je ozlijeđena te je prevezena u varaždinsku bolnicu. Policijski je očevid znatno otežavao promet te se vozilo samo jednom trakom. Nakon 11 sati promet je normaliziran.

Snježni pokrvivač napravio je brojne prometne probleme u progorskom kraju, a na cesti kod Guščerovca probleme stvara i odbjegla svinja koja je odlučila prekinuti vožnju u prikolici.

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče promet je otežala prometna nesreća između čvorova Gornja Ploča i Sveti Rok u smjeru Dubrovnika te prometna nesreća između čvora Sveti Rok i čvora Gornja Ploča u smjeru Zagreba.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac došlo je do prometne nesreće između čvorova Kutina i Popovača u smjeru Bregane, dok su dvije nesreće stvarale probleme na autocesti A4 Goričan-Zagreb.

Promet županijskom cestom ŽC2096 Pregrada-Đurmanec prekinut je zbog prepriječenog autobusa koji je vjerojatno izgubio kontrolu uslijed zimskih uvjeta na cesti.

Zimski uvjeti na cestama

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A1 na dionici Karlovac-Maslenica; A6 Rijeka – Zagreb; staru cestu kroz Gorski kotar DC3 i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Gračac.

Gorski kotar

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Zbog vjetra su samo za osobna vozila otvorene dionica autoceste A6 (Rijeka-Zagreb) između čvorova Kikovica i Delnice i Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikloicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana prometa dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Na većini graničnih prijelaza nema dužih čekanja

Zbog vjetra u prekidu su na riječkom okružju katamaranska linija 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka; katamaranska linija 9309 Novalja-Rab-Rijeka, trajektna linija 338 Lopar-Valbiska i brodska linija 310 Mali Lošinj-Unije -Susak.

Na splitskom okružju u prekidu su katamaranska linija 9604 Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, katamaranska linija 9602 Vis- Hvar- Split i trajektna linija 638 Sumartin- Makarska.

Vozila na Macelju i Bregani čekaju na ulazak u Sloveniju
Obilan snijeg koji je zahvatio veći dio Slovenije od jutros izaziva znatne teškoće u prometu, a na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom dulje čekanje za teretna vozila uzrokuju temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.

Vrijeme čekanja za teretna vozila iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) je tri sata, a na Obrežju (Bregana) jedan sat, javljaju prometni servisi i portali.

Zastoji u prometu zbog snijega nastaju na autocesti Ljubljana-Koper i na nekim drugima. U krajnje zapadnim dijelovima zemlje na nekim je lokalnim cestama zbog bure trećeg stupnja zabranjen promet za promet za kamp prikolice, hladnjače i vozila s ceradama do osam tona.

Lanci su obvezni na graničnom prijelazu s Austrijom Korensko sedlo, te na austrijskoj strani i na prijelazu Ljubelj, na prijelazu Predel s Italijom i cesti Črni vrh – Col, dok su ceste kroz gorski prijelaz Vršič i cesta Strmec-Mangart zatvorene.

Na glavnoj cesti od Novoga Mesta do Metlike na snazi je zabrana prometa vozila težine iznad 7 i pol tona.
Prema najavama državne agencije za okoliš, sniježne padavine će sredinom dana slabiti i prelaziti u slabu kišu koja će prestati do večernjih sati, a idućih dana opet se očekuju nešto više temperature i suho vrijeme bez padavina.

Prema najavama meteorologa, danas bi u Sloveniji snježni pokrivač mogao prosječno dostići oko deset centimetara u nižim i 20 centimetara u višim predjelima zemlje.
Vijesti.hr
Foto: Goran Kovačić/Nikola Čutuk/Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari