(FOTO, VIDEO) Snimke katastrofe: Najgori uragan u povijesti odnio prvu žrtvu

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) priopćio je da je Dorian, oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 kmh

Uragan Dorian najsnažnija je oluja prema novijim podacima koja je zahvatila sjeverozapad Bahama te se na otoku očekuju dva dana visokih valova, snažnih kiša i razornih vjetrova, a dijelovi Floride već su evakuirani prije nego oluja dostigne američko tlo. CNN piše kako je Dorian, uragan oluje najjače moguće kategorije 5, doveo do masovnog uništenja na Bahamima i kreće se prema Floridi.

09:48
Snimke katastrofe: Najgori uragan u povijesti odnio prvu žrtvu, poginuo 8-godišnjak, nestala njegova sestra

Snažan uragan Dorian nastavlja uništavati sve pred sobom. Lokalni mediji javljaju kako se na Bahamima utopio dječak. Iako je prvo rečeno kako je riječ o sedmogodišnjaku, lokalni mediji govore kako je ipak riječ o osmogodišnjem djetetu. Dok je uragan harao Abaco otocima nestala je i njegova sestra, javlja Daily Mail.

Dječak se utopio u blizini obiteljske kuće u Abacu dok je njegova obitelj pokušavala pronaći sklonište. Potvrđen je i nestanak njegove sestre.

Stanovnici su pozvani da ostanu na sigurnom kako bi se spasili od bujica koje su preplavile ulice.

Evakuacija 830.000 ljudi

Uragan se trenutno približava američkom kopnu, a guverner Južne Karoline Henry McMaster objavio je obaveznu evakuaciju obale i naselja koja bi mogla biti pogođena razornim uraganom. Evakuacija je predviđena za 830.000 stanovnika. Mnogima je ovo četvrta evakuacija u zadnje četiri godine.

Otoci na najnižoj nadmorskoj visini izloženi su najvećem riziku i mogli bi u potpunosti biti potpoljeni, upozorio je na tu mogućnosti Nacionalni centar za uragane, te procijenio kako se radi o situaciji “opasnoj po život”.

U svojem prolasku preko Bahama uragan je na samo 200 kilometara udaljenosti od Floride i prema kojoj se kreće. Ukoliko uragan ne promijeni smjer kretanja i ne okrene na sjever, Florida bi se mogla suočiti s olujnim vjetrovima brzine 320 km/h.

09:08
Sve je pod vodom

“Ne možete odrediti razliku između ulice i oceana”, kazao je premijer Bahama Hubert Minnis govoreći o pustošenju koje je ovom otočju nanio uragan Dorian. Dodao je kako u nekim dijelovima Abaca “ne možete utvrditi razliku gdje je početak ulice, a gdje počinje ocean jer je sve pod vodom.

08:30
Prva žrtva

The Guardian javlja kako je na Bahamima poginuo osmogodišnji dječak. Informaciju je potvrdila dječakova baka koja je kazala kako još uvijek traga za dječakovom sestrom.

Dječak je, najvjerojatnije, poginuo uslijed utapanja.

07:33
Naleti vjetra veći od 354 km/h

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) priopćio je da je Dorian, oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 i naletima s više od 354 kilometra na sat, u nedjelju zahvatio otok Elbow Cay na otočju Abaco.

Dijelovi otočja Abaco su skroz pod vodom.

Milijuni ljudi od Floride do Sjeverne Karoline iščekivali su vidjeti hoće li Dorian zaobići američko kopno te, kao što se predviđalo, krenuti prema sjeveru u Atlantski ocean nakon dostizanja Bahama. Samo djelomičan susret s jednom od najsnažnijih oluja koja je ikad zaprijetila Floridi, mogao bi donijeti snažne kiše i razorne vjetrove, a “mogućnost da uragan zahvati Floridu još uvijek postoji”, upozorilo je NHC.

Na otoku Great Guana Cay, u blizini otočja Abaco, valovi su prekrili niže dijelove obale duge 14 kilometara koja je tijekom jutra široka samo oko 400 metara, rekao je jedan od stanovnika otočja, Tom Creenan.

Iako su neki od stanovnika napustili otočje prije nekoliko dana, oko 200 do 300 njih ostalo je na otoku Great Buana Cay koji je već bez struje, a očekuje se preko 60 cm kiše i podizanje razine more za oko 7 metara.

“Premijer je prije nekoliko dana došao i rekao da bi svi trebali otići s Abaca”, rekao je Creenan preko telefona. “No, nemamo gdje otići”.

“Ovo je najsnažniji uragan koji je ikada zahvatio Bahame”, rekao je on. “Odrastao sam na Floridi, dakle preživio sam uragan Andrew.”

07:25
Pet snažnih uragana u pet godina

Uragan Dorian zadnji je od uragana 5. kategorije koji su pogodili SAD u zadnjih nekoliko godina.

Uragan Irma, jedan od najsnažnijih ikad zabiježenih, u rujnu 2017. godine zahvatio je devet država SAD-a.

Uragan Maria devastirao je američki teritorij Puerto Rica istog mjeseca, a razorna snaga oluje milijune amerikanaca tada je ostavila bez struje, vode i krova nad glavom.
I dvije godine kasnije, traje obnova.

Uragan Michael poharao je Floridom u listopadu prošle godine. Iza sebe je ostavio poplavljena naselja.

Uragan Andrew, 5. kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, zahvatio je istok Floride 1992. te posve uništio grad Homestead.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari