Uvode se QR kodovi na račune, obrtnici nezadovoljni: ‘Kompliciraju nam posao i stvaraju troškove’

Porezna uprava tvrdi da se QR kod uvodi radi unaprjeđenja sustava fiskalizacije

Tri generacije Damirova obitelj ima obrt za staklarstvo i izradu okvira, ove godine slave 100. rođendan i šestu godinu fiskalnih računa. Zaštitni kod izdavatelja i jedinstveni identifikator nizovi su brojeva na svakom računu. Uskoro bi uz sve mogao stajati i QR kod.

”Mi nemamo šta skrivati, fiskalni račun je fiskalni račun, ne vidim svrhu toga”, kaže Damir Marković, vlasnik Obrta za staklarsku djelatnost i izradu okvir.

A oni koji sve kontroliraju – Porezna uprava, tvrde da se QR kod uvodi radi unaprjeđenja sustava fiskalizacije, kako bi građani bez prepisivanja niza znamenki mogli provjeriti račune.

”Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru podataka upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi”, poručuju iz Porezne.

No dio obrtnika smatra da će se time samo poslodavcima stvoriti dodatan trošak.

”I ovako smo preopterećeni i najviše ta birokracija i to sve što moramo raditi da bi zadovoljili norme sistema nam umanjuje naš posao kao obrtnika. I umjesto da nam se pojednostavi posao, komplicira se i još nam stvara dodatne troškove, dakle to je problem”, ističe Damir Marković.

Slično razmišljaju i u Inicijativi profesionalnih računovođa.

”Uvođenje na način na koji je zamišljeno ne koristi niti poduzetniku niti kupcu niti olakšava knjiženje računovodstvenom servisu pa mogu zaključiti da je jedina svrha uvođenja QR koda olakšan nadzor inspektorima”, kaže Vesna Varšava, Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske.

Od početka godine do danas izdano je više od milijardu i 566 milijuna fiskalnih računa, u istom razdoblju prošle godine oko 15 milijuna računa manje. U kunama ove godine 127 milijardi, a lani 119.

Porezna uprava obavila je više od 8 tisuća nadzora i našla gotovo 5300 nepravilnosti.

U restoranu koji smo posjetili smatraju da bi uvođenje QR koda moglo smanjiti broj prekršitelja.

”U svakom slučaju pozdravljamo jer svaka takva inicijativa olakšava posao onima koji imaju nelojalnu konkurenciju”, kaže Tomislav Nikšić, voditelj restorana.

Zakon je u savjetovanju, a ako se izglasa, poduzetnici će imati vrijeme za prilagodbu pa će se skeniranjem QR kodova podaci o računima moći dobiti tek od 2022.
Ivana Franić

Više u VIDEOPRILOGU: