(FOTO, VIDEO) Velika vojna vježba borbenih aviona: S modernom konkurencijom nosili su se i hrvatski MIG-ovi!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pilote međunarodne vježbe vesele jer povećavaju sposobnosti pojedinaca, ali i cijele borbene eskadrile

Čak 40 borbenih aviona okupila je nad nebom od Dugog otoka pa do slovenskog Kopra vojna vježba Zapovjedništva američkih snaga u Europi “Astral Knight 19”.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U njoj sudjeluju piloti, vojnici i mornari SAD-a te partnerska ratna zrakoplovstva Hrvatske, Italije i Slovenije.

Uz brujanje i grmljavinu motora MIG-ovi su poletjeli s piste u Zemuniku i odletjeli na vojnu vježbu u trokutu između talijanskog, slovenskog i hrvatskog teritorija, a uz koordinaciju Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo dva dana

“Drugi dan vježbe Astral Knight pripadnici Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provodili zajedno s pripadnicima talijanskog ratnog zrakoplovstva, američkog ratnog zrakoplovstva, rumunjskog ratnog zrakoplovstva. Mi smo dva dana sudjelovali, odradili smo ono što se od nas očekivalo i više od toga”, kazao je pilot i zapovjednik Eskadrile borbenih aviona, pukovnik Christian Jagodić.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pilote međunarodne vježbe vesele jer povećavaju sposobnosti pojedinaca, ali i cijele borbene eskadrile. Na vježbi su sudjelovala tri hrvatska MIG-a, jedan jednosjed i dva dvosjeda.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vježba se provodila iznad akvatorija Sjevernog Jadrana i Istre, a organizacija vježbe kažu sudionici, izuzetno su zahtjevni.

U vježbi je sudjelovao i najmlađi hrvatski pilot

“Sudjelovale su zračne snage koje su polijetale iz baza u Italiji, u Hrvatskoj, u Njemačkoj, u Engleskoj i u Sjedinjenim Državama te bi se svi nalazili u zoni iznad Sjevernog Jadrana gdje bi znalo biti i 40 aviona u isto vrijeme na relativno malom području”, rekao je pilot Nino Gaković.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U vježbi je sudjelovao i 29-godišnji Zadranin, najmlađi hrvatski pilot na MIG-ovima, s dvogodišnjim stažem u Eskadrili borbenih aviona.

“Za mene kao borbenog pilota, najmlađeg, ovo je veliko iskustvo. Rad u ovakvoj eskadrili, borbenoj eskadrili je čast svakoga pilota ratnog zrakoplovstva, osobito rad sa strancima gdje možemo puno naučiti sudjelujući u takvim vježbama, u letenju i načinu razmišljanja”, kazao je pilot i natporučnik Šime Alić.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cilj vježbe je poboljšati integraciju zapovijedanja, koordinaciju i interoperabilnost zračnih, kopnenih i pomorskih sposobnosti, ali i testirati preklapanje protuzračne i proturaketne obrane.
Nikolina Radić

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU: