NE MOŽE DOĆI K SEBI

Frizerka digla cijenu za 36 centi i dobila kaznu od – 3000 eura!

Foto: Pexels

Među kažnjenima je i vlasnica uslužnog objekta koja je rješenje inspektorata javno objavila

Andrej Plenković u utorak je na saborskom aktualcu rekao kako je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu, koje iznose 234.000 eura, za subjekte koji su se kod uvođenja počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama.

Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno povećanje cijene fotografskih usluga od 57 posto, pojedinih frizerskih usluga od 126 posto, usluga privatnog parkiranja od 25 posto, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 posto i sl., naveli su iz DORH-a.

U 25 posto nadzora utvrđen rast cijena

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) do jučer je obavila 1145 nadzora. U čak 25,2 posto slučajeva bilo je neopravdanog povećanja cijena nakon 31. prosinca, tvrde iz DIRH-a, a za još 163 nadzora se utvrđuju činjenice. Inspektori su, podsjetimo, u nadzore krenuli 5. siječnja, kada je Vlada RH donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u RH.

Od ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija obavila je 659 inspekcijskih nadzora (od čega 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijskih nadzora u trgovini na malo pekarskim proizvodima). U nadzorima tržišne inspekcije utvrđena je u 87 slučajeva nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.

Frizerka kažnjena s 3000 eura kazne

Među kažnjenima je i frizerka koja je rješenje inspektorata objavila u Facebook grupi Udruge Glas poduzetnika te se požalila kako su se fokusirali na “povećanje” cijena, a da su ignorirali cijene koje su u cjeniku “zaokružene” na niže.

Poskupljenje je potkrijepila dokazom o povećanju troškova Čistoće i struje u Zagrebu te su joj, kako je objavila, odrezali kaznu od 1990,84 eura za okrivljenu pravnu osobu i još 1327,23 eura za okrivljenu odgovornu osobu. “Najlakše je udariti po malim ljudima, kad ćete krenuti na trgovce i malo veće ribe”, pitaju se u komentarima ispod posta o kažnjenoj frizerki.

Povećanje za 0,45 posto

U prekršajnom nalogu piše kako su inspektori kontrolirali cijene njenih usluga na dan 31. prosinca te prve račune u ovoj godini. Utvrdili su da je povećala cijenu bojenja i frizure kratke kose, i to za 0,45 posto. Naime, ona je bojenje koje je koštalo 150 kuna konvertirala u 20 eura, a ne 19,91. Isto su nepravilnim ocijenili i žensko šišanje koje je bilo 50 kuna (6,64 eura) koje je konvertirala u sedam eura.

U rješenju isto navode da je frizerka izjavila kako je dijelu usluga snižena cijena, a da i frizuru, koja je koštala 50 kuna, sada naplaćuje četiri eura, što je znatno niže, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari