ODLAZI U POVIJEST

Gasi se još jedna hrvatska tvornica: Tehnološki najnaprednija šećerana više neće proizvoditi šećer

Photo: Maja Santosi /PIXSELL

Tvornica šećera Viro Virovitica više neće proizvoditi šećer iz šećerne repe, piše Lider

Posljedice racionalizacije najviše će se osjetiti u Virovitici jer šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo šezdesetak zaposlenika i jasno je da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti

Naime, nakon udruživanja tri hrvatske šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera d.d. početkom 2019. godine, u kojoj Tvornica šećera Osijek d.o.o. u vlasništvu Žito grupe Osijek ima 40% udjela, a Viro tvornica šećera Virovitica d.d. i Sladorana Županja d.o.o. koja je u vlasništvu Tvornice šećera Viro Virovitica imaju 60% udjela, započela je racionalizacija poslovanja grupe.

Posljedice racionalizacije najviše će se osjetiti u Virovitici jer šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo šezdesetak zaposlenika i jasno je da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti. Postoji malena mogućnost prerade šećerne trske, takozvana žuta kampanja, ali je vrlo upitna.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Virovitička šećerana je inače tehnološki najnaprednija u Hrvatskoj no to ju nije spasilo od prestanka proizvodnje i otpuštanja većine radnika koji mogu tražiti novi posao ili ići u mirovinu ako imaju uvjete.

Viro je, inače, prije par godina imao oko 180 stalno zaposlenih, a u vrijeme kampanje šećerne repe ta je brojka sa sezoncima bila i veća od 200.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja