NE STVARAJMO SMEĆE

GDJE BACATE MASKE? Odbačene kirurške maske u prirodi velika su prijetnja za životinje…

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Maske pomažu u spašavanju ljudskih života tijekom pandemije, no istodobno su se pokazale opasnima za životinje u prirodi.

Otkako je njihovo nošenje na javnim mjestima postalo obvezno, jednokratne kirurške maske odbacuju se na pločnike i plaže te završavaju u morima, oceanima, jezerima i rijekama. Ljudi zaboravljaju da njihovu tankome zaštitnom sloju trebaju stotine godina da se razgradi.

“Kirurške maske neće tako skoro izaći iz upotrebe, a kad ih odbacimo mogu štetiti okolišu i životinjama”, rekao je agenciji AFP Ashley Fruno iz skupine za zaštitu životinja PETA. Članovi grupa za zaštitu životinja zamijetili su makakije kako žvaču trake iznošenih i odbačenih maski u brdima iznad malezijskoga glavnog grada Kuala Lumpura, što te majušne majmune može ugušiti.

Nedavno je veliku pažnju medija u Britaniji zaokupilo spašavanje galeba kojemu su se noge zaplele u trake kirurških maski. Tako je proveo tjedan dana, a kada su ga opazili bio je nepokretan, ali živ. Spašen je u posljednji trenutak, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari