'NEMA 'NISMO SE DOBRO RAZUMJELI'

Građani muku muče s podstanarstvom! Nekad dođe i do eskalacije, a mnogi rade jednu veliku grešku

Zanimljiva je činjenica da je jedan veliki problem kod iznajmljivanja taj da vlasnici nisu baš naklonjeni kućnim ljubimcima

Iskustva najmodavaca i najmoprimaca često pune medijske stupce. I jedni i drugi se susreću s problemima.

Vlasnici stanovi obično se žale na neuredne stanare koji im demoliraju nekretninu, nagomilane dugove za režije, neplaćene najamnine.

S druge strane, i stanari su poprilično ljuti na vlasnike koji ih masovno provjeravaju, neće ništa uložiti i nekretninu ostavljaju derutnu, a usput dižu cijene…

Često sve to završi na sudu, a neki epilog čekaju godinama, narušenog zdravlja, praznog budžeta…

Stručnjaka za nekretnine Net.hr je pitao koji su najčešći problemi s kojima se susreću i jedni i drugi i koja je najbolja zaštita?

Koji su najveći problemi najmodavaca i najmoprimaca?

“Najmodavcima je najvažnije da imaju solidnog najmoprimca koji će redovno izvršavati svoje obaveze i čuvati nekretninu od oštećenja i da sve bude u redu. To je najveći problem najmodavca. Najmoprimci se bore s problemom kako naći adekvatnu nekretninu koja je opremljena, da nije bakin namještaj i po nekoj cijeni koja je prihvatljiva njihovom budžetu”, kaže za Net.hr stručnjak za nekretnine Boro Vujović iz Operete.

Kod iznajmljivanja, uzima se i polog u iznosu prosječnog najma. Ipak, moguće je da pojedini najmodavci traže i više.

“Moguće je da netko tko ima novi stan traži i više, i da traži i neke druge elemente osiguranja. Ako ste uložili i želite biti sigurni da netko neće izaći i ostaviti kaos pa da ga morate tužiti i imate probleme s tim”, dodaje Vujović.

Zanimljivo je da je jedan veliki problem kod iznajmljivanja taj da vlasnici nisu baš naklonjeni kućnim ljubimcima s obzirom na to da kućni ljubimac može oštetiti namještaj.

Na pitanje, izbjegava li se iznajmljivanje stanova obiteljima s djecom, Vujović kaže da su to individualni slučajevi i nije pravilo.

Najbolja zaštita kod iznajmljivanja

Često se u javnosti može čuti da najmodavci završavaju na sudovima zbog neplaćenih računa za režije, uništenih stanova i dugih dugovanja najmoprimca. Običan ugovor ništa ne vrijedi ako dođe do problema, a često niti ne postoji ugovor između dviju strana već je sve stvar dogovora. Time si, ako dođe do najgoreg, možete nagomilati još više problema i stresova.

“Uvijek je solemnizirani ugovor najbolja opcija. Po meni, ako nema ugovora, to je vrlo opasno. Najbolji je solemnizirani ugovor jer on ima snagu ovršne isprave i nabolje štiti najmodavce prije svega, ali tu je jasno sve definirano . Nema ‘Nismo se dobro razumjeli’ i po meni je to najbolje rješenje”, rekao je Vujović za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari