I SITNO JE BITNO!

Video | Građani satima čekali red za kovinomate. No, rješenja ima i nakon Nove godine

Kovinomatom se mogu služiti samo klijenti dviju hrvatskih banaka. Za one koji ih koriste, upozorenje imaju iz Hrvatske udruge banaka

Gužva i redovi bili su u središtu Zagreba pred jednim od 30-ak kovinomata u zemlji. Neki u zadnji tren stižu s vrećicama punim kovanih kuna i lipa koje mijenjaju za novac na računu. Među njima ima onih kojima ovo nije prvi put da čekaju pred takvim samoposlužnim aparatom.

“Ja idem već drugi put. Nisam dugo skupljala. Godinu dana. Eto, taman za nove tenisice”, rekla je Tea Potorica iz Zagreba.

“Obično se u novčaniku ne nosi i onda to sve u kutiju se skuplja, skuplja i skupilo se”, rekla je Rajka Golubić iz Zagreba.

“Ne skupljam baš tako, to obično bude za kavu, ali skupi se svejedno, pogotovo ove lipice. To ubacujemo tijekom cijele godine i imala sam pravilo krenuti 1.1., 5 lipa, drugi prvi 10 lipa”, kazala je Sonja Vujasinović iz Zagreba.

Kovinomatom se mogu služiti samo klijenti dviju hrvatskih banaka. Za one koji ih koriste, upozorenje imaju iz Hrvatske udruge banaka.

“Prilikom dolaska do kovinomata morate koristiti kovinomat svoje banke i druga stvar, naravno da pripazite, morate paziti da ne unesete predmete koji mogu na neki način onesposobiti rad kovinomata”, upozorava Ivan Hrvoje Maljković iz HUB-a.

Jer upozoravaju u vrećicama se uz kovanice znalo pokupiti i ziherica i raznih sitnica. Iz banaka poručuju i kako se aparati češće prazne nego inače te da su sada zadnji dani za takvu mogućnost.

Na pitanje stigne li se još na kovinomat, Maljković odgovara:

“Ima još nekoliko dana, treba provjeriti kod svoje banke točan termin kada su kovinomati dostupni onda kreće prilagodba za euro jer od 1.1. kovinomati smiju primati samo eurokovanice.”

No, nije samo samoposluga ono što se nudi. Uz šalter se u jednoj banci nalazi i brojač kovanica kojim se koristi djelatnica. I tako klijenti mogu dolaziti sa svojim lipama i kunama punih godina dana od uvođenja eura.

“Građani mogu od 1.1. do 14.1. plaćati i kunama i eurima, dakle koristiti taj novac, ali ako i pak tada ne iskostiti novčanice i kovanice tijekom cijele iduće godine u svim poslovnicama banaka, FINA-e i hrvatske pošte imaju mogućnost konvertirati svoju gotovinu po fiksnom tečaju propisanom po zakonu”, objasnio je Maljković.

Oni koji pak nisu pohrlili u red za kovinomat, svoje kovanice ostavljaju i na blagajnama u pekarni, trgovini, kiosku, ali i onima koji pjesmom zarađuju simpatije, izvještava Donna Diana Prćić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari