U SISKU

Horvatinčić završio u kaznionici; Nema pravo na žalbu!

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Tomo Horvatinčić, koji je osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja nesreće u kojoj je poginulo dvoje Talijana, premješten je iz zatvora u Remetincu u kaznionice poluotvorenog tipa Lipovica-Popovača, 30-ak kilometara od Siska.

Kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Velimir Došen, Horvatinčić se trenutno nalazi u izolaciji u otvorenom odjelu Voćnjak u mjestu Mala Ludina, udaljenom oko 8 kilometara od kaznionice.

Horvatinčić će u izolaciji, koja je uvedena zbog korone, provesti deset dana i do tada mu je zabranjeno primati posjete, piše Index.

VIDEO DANA:

Nema pravo na žalbu

Kaznionica u Lipovici-Popovači je ustanova poluotvorenog tipa i postoji od 1956. godine. U kaznionici kaznu zatvora izdržavaju punoljetni muškarci osuđeni na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci.

Ranije su mediji pisali da je Povjerenstvo za izvršenje kaznenih sankcija predlagalo da se Horvatinčić uputi u kaznionicu u Valturi kod Pule, koja je, za razliku od Lipovice, otvorenog tipa. Za taj prijedlog Povjerenstva bila je i upraviteljica Centra za dijagnostiku. Međutim, Horvatinčić je na kraju ipak završio u kaznionici u Lipovici-Popovači.

Horvatinčić se na ovu odluku ne može žaliti, a s obzirom na to da se radi o ustanovi poluotvorenog tipa, teško će dobiti premještaj prije odsluženja najmanje polovice kazne, neslužbeno je doznao Index od izvora upućenog u zatvorski sustav.

80-ak zatvorenika je u kaznionici u Lipovici-Popovači

Nova TV je prije dva mjeseca dobila dozvolu da snimi unutrašnjost kaznionice u Lipovici-Popovači. U tom trenutku su u kaznionici bila 83 zatvorenika, a najstariji je imao 83 godine i osuđen je zbog gospodarskog kriminala.

Imaju pravo na teretanu, u kaznionici se može i učiti. Postoje razne edukacije, od prometne škole, kluba liječenih alkoholičara, pa sve do tečaja kako postati bolji roditelj.

“Posljednji bijeg je bio prije 5-6 godina. Kada se uhite na tom bijegu, normalno, zatvorenici se ne vraćaju više ovdje kod nas, nego u zatvorene uvjete”, rekao je za Novu TV Igor Kovačević, upravitelj kaznionice u Lipovici.

Horvatinčić se 14.7. javio u zatvor

Podsjećamo, pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić javio se 14. srpnja u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne, nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne, nakon što je sud ustvrdio da se njegove kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada prošle godine te sredinom ožujka ove godine, tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. U prva dva navrata priložili su medicinsku dokumentaciju, prema kojoj Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku ove godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020., kada je dobio prvu odgodu.

Tvrdi da godinama boluje od maligne bolesti

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku prošle godine.

Horvatinčić tvrdi da već godinama boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od prve odgode odlaska u zatvor novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari