18 TJEDANA RANIJE

Guinnessova knjiga rekorda: Najranije rođeni blizanci na svijetu nakon 22 tjedna

Foto: You tube screenshot

Da su djeca rođena čak jedan sat ranije od 22 tjedna, u bolnici ne bi pokušali poduzeti mjere za spašavanje života

Adiah i Adrial Nadarajah rođeni su sa 126 dana, nadmašivši prethodni rekord od 125 dana koji su 2018. godine postavili blizanci u američkoj saveznoj državi Iowi, piše BBC.

Da su djeca rođena čak jedan sat ranije od 22 tjedna, u bolnici ne bi pokušali poduzeti mjere za spašavanje života, kaže Guinness.

Donošena trudnoća obično traje 40 tjedana, što ih čini 18 tjedana prerano.

Mama Shakina Rajendram rekla je da su joj liječnici, kada je počela trudove sa samo 21 tjedan i pet dana, rekli da bebe “nisu održive” i da imaju “0% šanse za preživljavanje”.

Bila je to njezina druga trudnoća, nakon što je prvu izgubila samo nekoliko mjeseci ranije u istoj bolnici u blizini njihova doma u Ontariju.

Otac Kevin Nadarajah rekao je da im je bolnica rekla da neće moći pomoći s tako ranom trudnoćom, ostavljajući ga budnog noću i moliti se s “licem koje se lijevaju suzama”.

Većina bolnica ne pokušava spasiti djecu rođenu prije 24. do 26. tjedna. No, srećom, par se uspio preseliti u bolnicu Mount Sinai u Torontu, koja ima specijalističku neonatalnu jedinicu intenzivne njege.

Drugog dana trudova gospođe Rajendram – 21. tjedan i šest dana trudnoće – rečeno joj je da će, ako se djeca rode čak i nekoliko minuta prije 22. tjedna, biti ostavljena da umru.

Unatoč jakom krvarenju, rekla je da je dala sve od sebe da “zadrži bebe” još nekoliko sati.

Vodenjak joj je na kraju pukao 15 minuta nakon ponoći. Manje od dva sata nakon ulaska u 22 tjedna u maternici, djeca su rođena.

Adiah i Adrial doživjeli su godinu dana, unatoč ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su se pojavili u početku.

“Mnogo smo puta gledali kako bebe gotovo umiru pred našim očima”, rekla je Rajendram. Dok ih još uvijek pomno prate liječnici, braća i sestre su “sjajno”.

Najranije rođena beba ikada bio je Curtis Means iz Alabame, koji je rođen s 21 tjednom i jednim danom, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari