HITAN SASTANAK

Hitan sastanak Cobri. ‘Putin je poslao tenkove, ruska invazija je počela. Ovo je vrlo mračan dan za Europu’

Ilustracija: Asim Alnamat/Pexels

‘Ukrajina je spremna na dugotrajnu borbu. Vrlo je važno vidjeti tko je naš pravi prijatelj i partner, a tko će i dalje nastaviti riječima plašiti Rusiju’, upozorio je Zelenskij

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i potom zapovjedio ruskoj vojsci da odmah tamo krene u “operaciju očuvanja mira”, što je izazvalo oštre osude Zapada i pojačalo strahove da je rat na pomolu.

SAD je najavio sankcije Rusiji, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u dramatičnom govoru poručio da svoj teritorij ne daju nikome te da su spremni na dugotrajnu borbu.

Događaje o ukrajinskoj krizi pratite u nastavku:

12:00 Zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, njemačka Vlada zaustavlja proces odobravanja Sjevernog toka 2, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Naime, Sjeverni tok 2, plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku, završen je, ali još nije certificiran od strane njemačkog energetskog regulatora. Po svemu sudeći, neće ni biti dok traje kriza.

11:30 Rusija će nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom, poručio je ranije danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Urednu isporuku plina potvrdio je i ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika plina u Dohi. “Želimo uravnotežena globalna tržišta plina”, poručio je Šulginov.

Lavrov: “Znamo da će sankcije biti uvedene, s razlogom ili bez”

10:50 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je odbacio prijetnje sankcijama, opisujući postupke zapada kao predvidljive.

“Naši europski, američki, britanski kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve svoje mogućnosti za ‘kažnjavanje Rusije’. Već nam prijete svakakvim sankcijama. Pa, navikli smo na to. Znamo da će sankcije ionako biti uvedene, u svakom slučaju. Sa ili bez razloga”, rekao je Lavrov, a prenosi Reuters.

9:45 – Britanski premijer Boris Johnson održat će govor u parlamentu u 12:30 po lokalnom vremenu. Mediji doznaju da će danas Ujedinjeno Kraljevstvo objaviti ekonomske sankcije Rusiji.

“Putin će shvatiti da je ozbiljno pogriješio”, navodno je rekao Johnson na sastanku odbora za hitne situacije Cobra.

Europska unija odlučuje o sankcijama

9:00 Europska unija odlučit će o tome koje će sankcije uvesti Rusiji danas poslijepodne, rekao je novinarima u utorak visoki predstavnik EU Joseph Borrell.

Borrell je rekao da je pozvao na hitan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije danas poslijepodne kako bi se razgovaralo o europskom odgovoru Rusiji.

8:40 Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je kako su u granatiranju proruskih separatista noćas poginula dva vojnika, a još ih je 12 ranjeno, prenosi Guardian.

Johnson sazvao Cobre. “Ruska invazija je započela”

8:30 Britanski premijer Boris Johnson sazvao je hitan sastanak Cobri. Premijeru su se pridružili i visoki sigurnosni dužnosnici, uključujući ministricu vanjskih poslova Liz Truss i ministra obrane Bena Wallacea, kako bi procijenili učinak ruske odluke da preko noći prizna separatističke regije Ukrajine. Johnson će danas podnijeti i izvješće u parlamentu o ukrajinskoj krizi i daljnjim potezima.

“Rusija je već poslala tenkove i vojnike u Ukrajinu. Ovo je vrlo mračan dan u Europi. Jasno je iz onoga što smo već danas vidjeli i saznali da je ruski predsjednik Putin odlučio napasti suverenitet Ukrajine i njezin teritorijalni integritet,” rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid je za Sky News.

OESS osudio rusko priznanje pobunjeničkih regija u Ukrajini

7:45 Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) “oštro osuđuje” rusko priznanje dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini kao neovisnih država, navodi se u priopćenju te organizacije.

Odlukom Kremlja da prizna regije Donjeck i Lugansk “krši se međunarodno pravo i temeljna načela OESS-a i protivna je sporazumima iz Minska”, navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika OESS-a, uključujući predsjedavajućeg Zbigniewa Raua i glavnog tajnika Helgu Mariju Schmid.

“Kao i sve države članice OESS-a, Rusija se obvezala poštivati suverenitet i teritorijalni integritet drugih. Pozivamo Rusiju da odmah povuče ovu odluku”, stoji u zajedničkom priopćenju.

Zelenskij: Spremni smo na dugotrajnu borbu

7:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Zelenskij se obratio naciji nakon odluke Rusije da službeno prizna neovisnost dviju odmetnutih proruski orijentiranih regija istočne Ukrajine te da tamo pošalje svoju vojsku, dajući dodatno ubrzanje krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati veći rat.

Nakon što je predsjedao sastankom Vijeća sigurnosti, Zelenskij je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine te ustvrdio kako bi to moglo značiti da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmjerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina želi razriješiti krizu uz pomoć diplomacije, rekao je Zelenskij, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu.

“Odani smo mirnom i diplomatskom putu, slijedit ćemo njega i samo njega”, izjavio je Zelenskij. “Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati”, dodao je.

Pozvao je na hitan samit čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da poduzmu akciju protiv Rusije.

Ruski su potezi naišli na osudu SAD-a i Europe te najavu novih sankcija, iako nije odmah bilo jasno hoće li rusku vojnu akciju Zapad smatrati početkom invazije u punom razmjeru. To područje je već ranije bilo pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Administracija predsjednika Zelenskija izrazila je frustraciju zbog nespremnosti Zapada da uvede preventivne sankcije nakon što je Rusija posljednjih tjedana okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

“Očekujemo jasne i učinkovite korake podrške od svojih partnera”, rekao je Zelenskij. “Vrlo je važno vidjeti tko je naš pravi prijatelj i partner, a tko će i dalje nastaviti riječima plašiti Rusiju”, upozorio je.

SAD će u utorak najaviti sankcije Rusiji u koordinaciji sa saveznicima

7:00 Sjedinjene Države koordiniraju se sa saveznicima i u utorak će najaviti nove sankcije Rusiji, u odgovoru na odluku Moskve da prizna nezavisnost dviju odmetnutih ukrajinskih regija i tamo pošalje svoju vojsku, kazali su u ponedjeljak američki dužnosnici.

“SAD će sutra nametnuti sankcije Rusiji u odgovoru na ovo jasno kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, kazala je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak navečer.

Vijeće Europe pozvalo Rusiju da poništi odluku o priznanju Donjecka i Luganska

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) Tiny Kox ocijenio je u ponedjeljak da Rusija priznanjem dviju odmetnutih proruskih regija na istoku Ukrajine krši međunarodne zakone te pozvao Rusiju da tu odluku poništi, priopćeno je iz Vijeća Europe.

“Pridružujem se izjavi glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić da je priznanje takozvanih ‘narodnih republika’ Donjeck i Lugansk u suprotnosti s međunarodnim pravom te da predstavlja jednostrano kršenje Sporazuma iz Minska, koji ostaju jedina osnova za rješenje sukoba u Donbasu”, navodi Kox u izjavi, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari