'AKO SI U VLADI, NISI LOBIST!'

Video | Odvjetnik Pavasović Visković objasnio zašto su ministra Horvata uhitili baš u subotu

Jedan od top odvjetnika kaznenog prava u RH kaže da je jasno da HDZ u ovom trenutku ne kontrolira pravosuđe. Jedan Plenkovićev istup opisao je kao ‘grozan’

O detaljima pravosudno-političke afere u kojoj je ministar Darko Horvat završio u istražnom zatvoru, u kojoj potpredsjednik Vlade Boris Milošević čeka ispitivanje kao osumnjičen, a tu je i slučaj odranije bivšeg ministra Tomislava TolušićaAndrija Jarak razgovarao je u RTL-u Danas s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem.

Više pogledajte u video prilogu:

Zašto uhićenje u subotu, strah od curenja informacija ili uobičajena stvar?

Subota je kao bilo koji drugi dan. USKOK ima pravo postupati subotom kao i bilo kojim drugim danom. A u ovom konkretnom slučaju se dogodilo nešto u petak, dakle, u petak su oni dobili ključni dokaz, iako – da i to demistificiramo – ovaj predmet je bio spreman za hapšenje i puno prije. Postojali su iskazi svjedoka i poruke i sve to skupa. Međutim, čekali su da se sve to uklopi, oni su išli na viši stupanj sigurnosti nego što inače idu, tako da su promašene nekakve teze da se tu nije dovoljno pazilo, da se nije išlo oprezno. Mora se znati i to, da nisu išli hapsiti u subotu, počinili bi ozbiljnu grešku, išli bi protivno svojoj dosadašnjoj praksi, a i moglo bi im se štošta prigovoriti.

Je li premijer Plenković trebao biti obaviješten da mu hapse ministre?

On nije smio biti obaviješten. Bilo bi pristojno da ga se obavijesti u trenutku kad se ministru pokuca na vrata, ali niti minute prije. Ovo nije nekakva situacija koja je ugroza po nacionalnu sigurnost, nema govora da netko njega mora obavijestiti.

Zašto niti minutu prije?

Gledajte, ne treba premijera dovoditi u napast da bilo koga obavijesti, da u krajnjem slučaju pokuša spriječiti političku štetu koja nastaje. USKOK je u ovom slučaju apsolutno napravio sve što je trebao.

Spominje se da je netko u zadnji trenutak… zaustavio kombi, spriječio hapšenje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića. Vjerujete li u tu priču?

Ne vjerujem. Miloševića se tereti za kazneno djelo koje objektivno nije dovoljno teško za tzv. dizanje. Podsjetio bih na aferu Žalac kada smo prije tri mjeseca imali aferu u kojoj se spominjalo i zataškavanje od glavne državne odvjetnice. Međutim, sada mislim da se apsolutno stvorio jedan prostor slobode nakon svega toga, u kojem nitko neće zaustavljati USKOK da radi svoj posao. I to je dobro.

Je li, po vama, glavna državna odvjetnica znala za ovu akciju?

Ona bi formacijski mogla i morala znati za ovu akciju. Dobro je što o tome nikoga nije obavijestila.

Postoji li mogućnost da je gospođa Marušić to radila i glavna državna odvjetnica nije znala tu informaciju?

DORH je vrlo hijerarhijski ustrojeno tijelo i zamjenica glavne državne odvjetnice, a to je gospođa Marušić, je morala obavijestiti glavnu državnu odvjetnicu i to je sasvim sigurno napravljeno.

Da, ali spomenuli ste da je glavna državna odvjetnica izgubila autoritet nakon afere Žalac.

Gledajte, ovo nije dokaz da HDZ nije kontrolirao pravosuđe prije. Ovo je samo dokaz da u ovom trenutku ne postoji nikakva kontrola nad DORH-om. I to je dobro, kažem… Ovdje je potpuno jasno da nitko nije štitio nikoga i da politički ne možeš utjecati na neke postupke.

Šest je osoba u kaznenoj prijavi. Iskustvo nam kaže da su ih u 99 posto afera sve privodili, pa je istražni sudac odlučivao. Zbog čega nisu tako i sad?

Svaka afera je posebna, DORH ima svoje instrumente po kojima odlučuje hoće li netko biti doveden odmah ili će ići cijela priča redovnim putem. Ovdje nema ništa sporno, jedan od rijetkih slučajeva u kojima niti jedna strana ne može naći niti zareza zamjerke u postupanju niti DORH-u niti USKOK-u.

Boris Milošević kaže da je lobirao i pomagao, USKOK kaže da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti. Što vi mislite tko je u pravu?

Lobirati se ne smije, je li tako? Ako si potpredsjednik Vlade, ti nisi lobist, ti ne smiješ lobirati, moraš poštovati zakon i raditi svoj posao. Lobiranje je ljepši naziv za ono što mu se stavlja na teret.

Postoji li mogućnost da on ili netko od ove petorice, bude uhapšen naknadno?

Ne, ne. To je postupak koji ide redovnim putem u odnosu na ovih pet osumnjičenika. Horvat je dignut u subotu, dakle, sve se događa onako kako bi se trebalo događati prema bilo kojem građaninu RH.

S obzirom da je aktualni ministar, kolika je to politička šteta za Vladu?

Ja nisam baš prava adresa da o tome govorim, međutim, sasvim sigurno je da ne može biti ministar ako se protiv njega vodi kazneni postupak. Nisu u pravu oni koji tvrde da treba čekati optužnicu. USKOK, u pravilu, ako ide u kazneni postupak, već ima dovoljno dokaza koji opravdavaju spoznaju da će u budućnosti biti podignuta i optužnica. Tako da je deplasirano govoriti da se odgađa smjena ministra zato što još nije podignuta optužnica.

Nakon afere vjetrolektrane, širi se ta priča kao paukova mreža. Možemo li očekivati nova uhićenja u nekim novim slučajevima? Što mislite, je li ovo sve počelo od afere vjetroelektrane?

Vrlo vjerojatno jest, jer su tada u pretrazi jedne od osoba koja je obuhvaćena tom aferom, pronađeni deseci tisuća materijala u njenoj mobilnoj komunikaciji. Tako da mislim da je to nekakva ekstenzija te afere.

Znači SMS poruke, poruke iz aplikacija…

Vrlo vjerojatno, ali to ne znamo i ne bi bilo pristojno da nagađamo o nečemu u što ne možemo biti sigurni.

Što kažete na izjavu premijera Plenkovića gdje govori o indikativnom tajmingu i o tome da HDZ nema šapu na USKOK-u i DORH-u, da je ovo za to najbolji dokaz?

Premijer je pametan čovjek i uvjeren sam da danas, dva dana poslije, ne bi ponovio onu tiskovnu konferenciju u subotu, jer ono je bilo grozno.

U kojem smislu?

Rekao je nekoliko jako spornih stvari, pogotovo zato što je on pravnik. Dakle, o tajmingu USKOK-a, kako USKOK radi u nekom trenutku, ne može nitko polemizirati, to je stvar koja je apsolutno u autonomiji USKOK-a. Druga stvar, govoriti o tome da raspolaganje sa dva i pol ili 15 milijuna nije neka velika priča, jednako je tako pogrešno. Ne možeš braniti stvar koja neobranjiva, koliko god te boljela u nekom trenutku, donosi RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari