'BIT ĆE JOŠ TAKVIH SLUČAJEVA'

Video | HND: ‘Vladimira Matijanića je ubila država i ovaj sustav. Gadno se varaju ako misle da ćemo ovo zaboraviti’

Na konferenciji su govorili o ‘skandaloznom ponašanju ministra zdravstva Vilija Beroša zbog smrti novinara Vladimira Matijanića’

Na konferenciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) sudjelovali su predsjednik Hrvoje Zovko, Indexov novinar Ilko Ćimić i naša novinarka Đurđica Klancir, a pritom su govorili o “skandaloznom ponašanju ministra zdravstva Vilija Beroša zbog smrti novinara Vladimira Matijanića” te traže Beroševu ostavku.

Zovko: ‘Tražimo Beroševu ostavku’

“Vladimira Matijanića je ubila ova država i ovaj sustav. Tražimo ostavku Vilija Beroša. Ne generaliziramo zdravstveni sustav, vrijedne liječnike i liječnike. Mi govorimo Berošu i sustavu koji se skriva iza njega”, rekao je Zovko.

Klancir: ‘Takvih slučajeva će i dalje biti’

“Htjela bih naglasiti da je važno da osvijestimo da je posljednja presica nastup ministra Beroša i predstavljanje cijelog tog skupa bila zapravo jedna strana. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata. On se ovdje predstavio kao jedan od njih. Oni su nastupili kao dio struke koja želi pomoći onima koji su trebali brinuti o pacijentu Vladimiru Matijaniću. Mi smo dobili jednu strana. Ministarstvo i Vlada bi trebali tu biti za sve nas. Ministarstvo nije tu predstavnik pojedinih zdravstvenih radnika”, rekla je Klancir.

Rekla je da su na presici izbjegavali odgovoriti na pitanje je li trebalo hospitalizirati Matijanića. “To je bila zaštita sustava. Takvih slučajeva je bilo u zdravstvenom sustavu, bit će ih i dalje”, rekla je Klancir.

Ćimić: ‘Neprihvatljivo ponašanje, izjave i postupci’

Ćimić je rekao kako se slaže s kolegama i kako želi naglasiti da u postupcima ministarstva nema ništa skandalozno.

“Skandalozno je jedna riječ koja je suvišna. Radi se o neprihvatljivom ponašanju, izjavama i postupcima. Podsjetit ću da je HND danima prije, odmah nakon smrti inzistiralo na imenima ljudi koji će biti članovi tog povjerenstva. Svi zahtjevi su odbijeni. Kasnije smo saznali da je cijelo to izvješće preskočilo niz dijelova koje su trebali uzeti u obzir. Naime, tri člana povjerenstva su donijeli smjernice u kojima je Paxlovid obavezan za liječenje oboljelih od korone u Hrvatskoj. Mi smo mogli čuti na presici izbjegavanje odgovornosti u kojoj je neuvjerljivo pokušao objasniti da iako je naveden kao obavezni dio liječenja, nije došao u Hrvatsku”, rekao je Ćimić.

Govorio je o curenju podataka prije zaključka povjerenstva. “Dva lista su objavila detalje. Ti podaci su bili selektirani da je objavljen dio te dokumentacije i to dijelovi koji su dokazivali da sustav nije kriv. Ništa tu nije skandalozno, to je jednostavno neprihvatljivo. Od Ministarstva ćemo tražiti konkretan odgovore”, rekao je Ćimić.

Zovko: ‘Gadno se varaju ako misle da ćemo ovo zaboraviti’

Zovko je zaključio konferenciju i rekao da ovo neće zaboraviti.

“Ako ministar Beroš i ekipa oko njega misli da ćemo zaboraviti što se dogodilo, ja im poručujem da se gadno varaju. Zakazao je sustav i ovo se nikad ne može nikome nikad dogoditi u Hrvatskoj. Hrvatsko novinarsko društvo podržava sve pravne postupke njegove obitelji i njegove partnerice Andree Topić”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari