HNS-ov OSVRT NA DVIJE GODINE MANDATA: ‘Predsjednica učestalim gafovima pokazuje zabrinjavajuću nedoraslost funkciji’

‘Učestali gafovi u izjavama, poput onih vezanih uz istrage Državnog odvjetništva, izazivaju zabrinutost i pokazuju da predsjednica nije dorasla funkciji koju ima’

Iz središnjeg ureda HNS-a pristiglo je priopćenje u kojemu je napisan osvrt na dvije godine mandata predsjednice Grabar Kitarović u kojoj oštro osuđuju njene postupke.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U povodu nedavnog obilježavanja dvije godine mandata predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović još se jednom pozvala na toliko spominjano zajedništvo, međutim, svojim ponašanjem i izjavama, posebno u posljednjih nekoliko tjedana, pokazuje sve, samo ne zajedništvo.

Učestali gafovi u izjavama, poput onih vezanih uz istrage Državnog odvjetništva, izazivaju zabrinutost i pokazuju da predsjednica nije dorasla funkciji koju ima.

Nevjerojatno je da osoba njenog ranga govori da DORH ne bi trebao istraživati prošlost, posebno kada se uzmu u obzir afere nekadašnje HDZ-ove Vlade, koje su, ne tako davno, do temelja uzdrmale hrvatsku javnost. Valjda bi se time trebalo baviti Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću koje je osnovao predsjednik njene stranke?

Još je skandaloznija izjava u kojoj predsjednica Republike ističe kako ona osobno zna za nekoliko predmeta koje bi DORH u ovom trenutku mogao malo pažljivije pogledati. Podsjećamo Kolindu Grabar Kitarović da je sukladno Zakonu svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, djelo koje mu je dojavljeno ili za koje je saznao.

Zabrinjava što predsjednica Republike u javnim istupima relativizira slučajeve govora mržnje i netolerancije, čime urušava instituciju predsjednika/ce i dovodi do dodatnog gubitka povjerenja građana u političare, a njena nedoraslost funkciji očituje se i u lošem odnosu prema medijima, koje je nedavno optužila za mobing i nastojanja da je zaustave u radu, što je, ne moramo posebno naglašavati, laž.

Osim na medije, Grabar Kitarović obrušila se i na dio hrvatskih veleposlanika, optuživši ih da rade protivno državnoj politici. Za osobu koja predstavlja jednu od najviših hrvatskih institucija takva je izjava potpuno neprimjerena, jer bi sve potencijalne probleme za koje smatra da postoje u sustavu diplomacije, predsjednica trebala rješavati na drugačiji način – ne sramoteći hrvatske institucije. Što je najgore, nije se zaustavila na hrvatskim veleposlanicima, nego se našla pozvanom u medijima čitati lekcije veleposlanici SAD-a.

Predsjedničina “briga za narod” posebno se istaknula u slučaju njenog tajnog puta u Sjedinjene države. Ako zaista želi “zajedništvo” i, kako voli reći, “biti s narodom”, najmanje što može dok je na čelu jedne tako važne institucije je biti transparentna i tako pokazati bar minimum poštovanja prema tom istom narodu.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari