U SUSJEDSTVU NAM JE GRAD SNOVA ZA RODITELJE: Upis u svih deset vrtića potpuno besplatan!

Nije šala – od 1. travnja svih deset vrtića bit će besplatno. Prvi takav potez u Hrvatskoj oduševio je roditelje i smjestio Umag na prvo mjesto liste najpoželjnijih gradova za život

Najava koja je roditelje u Umagu ostavila bez teksta. U cijelosti besplatne gradske vrtiće za svu djecu Grada Umaga. Bez liste čekanja. Ova je bajka započela danas na otvorenju 31 i pol milijun kuna vrijednog novog vrtića, koji će biti besplatan odmah. Od prvog travnja, besplatni će biti svi. U Hrvatskoj ne postoji niti jedan grad s besplatnim vrtićem, Umag će ih imati deset.

“Baš nas je jako jako iznenadio. Mislim pitamo se šta, smo čule dobro? Besplatni vrtić? Super, baš sam jako zadovoljna. Već imam troje djece svi su bili u vrtiću, rekla sam to je dobra ideja da idemo i na četvrto”, rekla je stanovnica Umaga Ivana Lakošeljac.

To je i cilj. Demografska obnova i sprečavanje iseljavanja. Lani, u srpnju, Umag je usvojio rekordni proračun od 200 milijuna kuna, proračun je povećan i zahvaljujući povlačenju novca iz EU i državnih fondova.

“Ja ne bih rekao da drugima to ne može uspjeti, može uspjeti, jednostavno treba postojati politička volja, treba imat malo mudrosti, malo znanja i ja sam siguran da sam gradonačelnik bilo kojeg drugog grada da bi vrtići bili besplatni”, tvrdi Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

“Ovaj grad u odnosu na svoj proračun između 17 i 20 milijuna izdvaja godišnje samo za rani predškolski odgoj. Od 556 gradova i općina njih 76 ne izdvaja sredstva jer ima male proračune ili nema upravo ovo što je gospodin gradonačelnik rekao prioritet za to”, tvrdi Marija Ivanković iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Druga, gotovo nestvarna vijest za roditelje jest da nema liste čekanja, 600 mališana bit će upisano u jedan od vrtića a da roditeljima za to nije potrebna niti lipa. U Umagu je od danas svim mališanima dana jednaka startna pozicija – pravilna briga neovisno o financijskim mogućnostima njihovih roditelja.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari