ZA MANJE OD TJEDAN DANA

Video | Hoće li i za koliko rasti cijena školski obroka? ‘Mogli bi biti u gubitcima već za Božić’

Iznos koji imaju na raspolaganju za kuhanje u školama ostao je isti, a za njega se više sve isto ne može kupiti

Za početak školske godine spremni moraju biti i školski jelovnici. Cijene namirnica su narasle, a iznos za koji se obroci spremaju ostao je isti.

“Doručak je 5 kuna svaki roditelj zna što se može djetetu dati za taj iznos. Od nas se očekuje da obrok bude mesni, puno povrća u sendviču, napitak i voćka to je nemoguće. Mi ćemo se potruditi bit ćemo mađioničari da djeca to toliko ne osjete”, kaže Ljubica Đurić, glavna kuharica OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

U zagrebačkim školama mliječni obrok iznosi 5 kuna, ručak 9, a užina 2 i pol kune. Dobavljači otkazuju ugovore, pa se ravnatelji snalaze kako znaju. Od grada traže da se iznosi za školske obroke povećaju.

“Ta cijena bi trebala biti jedno 20-30% veća da bi mi mogli nešto djeci servirati u školi. Mi ako krenemo s ovim cijenama u školsku godinu bit ćemo sve škole u gubicima velikim već za Božić”, tvrdi ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu, Slaven Staklenac.

Iz Grada Zagreba poručuju da o cijenama ne mogu jer je u tijeku priprema postupka javne nabave, ali da se iznos koji za prehranu u školi plaćaju roditelji neće povećavati.

Cijene školskog ručka u Hrvatskoj kreću se od 5 do 11 kuna. Cijene energenata i namirnica rastu pa mnogi ravnatelji traže rješenje.

“Cijene neminovno moraju rasti sad je pitanje u kojim gradovima i županijama koliko jer iznosi subvenicija nisu isti. Roditelji mogu očekivat poskupljenje od kunu i pol do dvije”, kaže Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Da bi mogli nastaviti kuhati kvalitetno u Novskoj će u dogovoru s osnivačem cijena obroka narasti sa 6 na 7 i pol kuna.

“Ovo što mi planiramo dignuti na iznos od 1 eura to će biti minimum minimuma za zadovoljiti potrebu da se može, ali će to i dalje biti kvalitetan obrok za učenike”, kaže Mirosavljević.

Mnogi roditelji nisu zadovoljni.

“Mislim da bi kvaliteta mogla biti bolja, da bude i voća, a ne sve samo suho”, poručuje Nikolina Jakšić iz Šibenika.

“Smatram da se plaća previše za ono što se dobije i sigurna sam da će cijene još ići gore”, kaže Kristina Mandić.

Iako je do početak školske godine ostalo još tjedan dana što će i za koje iznose jesti učenici u mnogim školama još je nepoznanica, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari