POTVRDIO HZJZ

U Hrvatsku stiže cjepivo protiv omikrona. Evo kad ćemo dobiti prve doze

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Od Pfizera je naručeno oko milijun doza tog adaptiranog/varijantnog cjepiva koje će stizati u određenim količinama

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak još je u srpnju zaključio da je varijanta koronavirusa BA.4 i BA.5 dominantna u Hrvatskoj. Radi se o omikronu koji izaziva relativno blagu bolest, no zarazniji je.

Dužnosnici Europske agencije za lijekove (EMA) očekuju da će cjepiva prilagođena varijantama korone biti odobrena u Europskoj uniji do rujna. N1 je stoga pitao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) koji je rekao da, dok su na svjetskim tržištima već dostupna cjepiva koja štite protiv omikrona, u Hrvatskoj još nisu.

“U rujnu se očekuju prve količine adaptiranog/varijantnog cjepiva (BA.1 i BA. 4/5 varijantno cjepivo). Najava je da bismo prve doze tog cjepiva mogli dobiti slijedeći tjedan, a drugi dio varijantnog cjepiva najavljen je u tjednu od 19. do 25. rujna”, odgovorili su iz HZJZ-a.

Od Pfizera je naručeno oko milijun doza tog adaptiranog/varijantnog cjepiva koje će stizati u određenim količinama svaki tjedan tijekom rujna.

“Sljedeći tjedan dolazi 187.200 doza, a u tjednu od 19. do 25. rujna dolazi 247.680 doza”, dodali su iz HZJZ-a.

U Hrvatskoj su dostupna postojeća cjepiva pa je tako na centralnom skladištu trenutno 161.600 doza Moderne, 1.030.320 doza Pfizera, 39.000 doza Janssen i 96.000 doza Novavax cjepiva, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari