OD JESENI NOVI ZAKON

Video | Hoće li novim Zakonom o radu radnici u izvanrednim okolnostima ostati bez 30 posto plaće?

U prijedlogu zakona ostalo je da radnik dobiva 70 posto plaće samo u slučaju epidemije, potresa, poplava ili pak ekološke katastrofe

A ako sa 65 godina ne budete htjeli u mirovinu, poslodavac će vas morati zadržati na poslu do 68. godine života.

Dio je to planiranih izmjena Zakona o radu, no ima i spornih dijelova.

Pa biste tako mogli ostati bez 30 posto plaće u izvanrednim okolnostima. U lipnju će prijedlog biti pušten u javnu raspravu, usvajanje se očekuje na jesen, izvještava Ana Mlinarić za RTL.hr.

Kad je u koroni sve stalo građevinski radnici primali su 70 posto plaće. Takav je propis kada se ne može raditi zbog izvanrednih okolnosti.

„To se koristi samo u slučaju dugotrajnog prekida rada, ne kada kasni sat ili dva materijal nego recimo kada cijeloga dana nema struje, tada se plaća može smanjiti za 30 posto“, objašnjava Marko Gregurić, inženjer na gradilištu.

Propisuje to kolektivni ugovor za građevinarstvo. A takva bi se odredba trebala uvesti u zakon o radu što znači da će vrijediti za sve radnike na tržištu.

„Naravno nismo bili zadovoljni s takvim prijedlogom ono što smo napravili, uspjeli smo suziti opseg razloga zbog kojih bi to poslodavac mogao proglasiti bude što manji i izbacili smo višu silu“, kazala je Sunčica Brnardić, pravnica SSSH.

U prijedlogu zakona ostalo je da radnik dobiva 70 posto plaće samo u slučaju epidemije, potresa, poplava ili pak ekološke katastrofe.

A izmjene zakona trebale bi smanjiti broj ugovora na određeno. Po novom radnik može dobiti maksimalno tri takva ugovora. Šire se mogućnosti rada za drugog poslodavca. A pregovara se i o troškovima rada od doma no oni se i dalje ne bi isplaćivali onima koji tako povremeno rade, već samostalni rad od kuće.

Oni koji mogu, moći će raditi i nakon 65. U dogovoru s poslodavcem radnik može raditi do 68.

„Sve manje ljudi, za neke profesije bi to bilo dobro“, kaže Branka Prišlić, Udruga Glas poduzetnika.

Za većinu radnika neprihvatljivo.

„U labosu radim, ali svejedno bilo koji posao i fizički, posebno za žene, kad s jednog posla dođe, a doma ima drugi“, rekla je Suzana, laborantica.

„U računovodstvu bi se možda i moglo, a drugi poslovi nemoguće“, kazala je Marina, knjigovotkinja.

Radit će ili vrhunski stručnjaci ili oni koji će na to biti prisiljeni jer od mirovine očito neće moći dostojno živjeti, izvještava Ana Mlinarić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari