JOŠ MALO PO DŽEPOVIMA...

Novo poskupljenje! Bit ćemo gladni čak i krumpira?! Evo koliko ćemo plaćati kilogram

Zoran Grizelj/PIXSELL

Cijene krumpira lete u nebo. Urod je ove jeseni zbog suše podbacio, pa je realno očekivati poskupljenja, a najekstremnije prognoze govore o duplo većoj cijeni krumpira u trgovačkim centrima i na tržnicama već iza Nove godine, kad bi cijena kilograma krumpira mogla dosegnuti i 10 kuna.

Slična situacija je u čitavoj Europskoj uniji pa i u Egiptu, otkuda se na hrvatsko tržište uvozi krumpir.

Ako se takav scenarij ostvari, to će biti nesumnjivo veliki udar na standard hrvatskih građana, kojima je krumpir među najvažnijim prehrambenim namirnicama.

Kako su poljoprivredni analitičari pojasnili za Slobodnu Dalmaciju, ne bi trebalo biti nestašica krumpira, ali cijene će nesumnjivo ići gore i krumpir više neće biti po bagatelnim cijenama od nekoliko kuna za kilogram.

VIDEO DANA:

Damir Mesarić, predsjednik nacionalne udruge proizvođača krumpira, pojašnjava da krumpir kod hrvatskih proizvođača neće drastično poskupjeti, ali je veliki problem što zaliha domaćeg krumpira imamo do kraja siječnja ili eventualno veljače. Nakon toga krumpir će se morati uvoziti, pa će tako hrvatski građani ostati prepušteni na milost i nemilost uvoznih lobija. Tada su sve opcije otvorene, pa i one o drastičnom povećanju maloprodajnih cijena krumpira.

Problem će nastati kada se isprazne domaća skladišta krumpira. Tada na scenu stupaju veletrgovci koji samo čekaju svoju priliku za dobru zaradu, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari