Hrvat koji je prebolio koronavirus: ‘Nisam se nikad u životu toliko naribao WC-a i kade’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što je saznao da je ozdravio, liječnici su ga pitali hoće li pričekati brata blizanca

U karanteni Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, u kojem borave blizanci oboljeli od koronavirusa, upalila se crvena lampa, bio je to poziv oboljelima dođu do interfona preko kojeg komuniciraju s liječnicima i sestrama već 17 dana.

Znak da je zdrav

”Svi troje ste negativni”, kazao im je liječnik s druge strane, misleći na oba brata blizanca, oboljela od koronavirusa, i djevojku jednog od njih. Za prvooboljelog blizanca i njegovu djevojku to je bio prvi negativan nalaz, a drugom blizancu bio je drugi, onaj koji znači da je zdrav.

Preporuka je liječnika da još deset dana bude u kućnoj izolaciji iz preventivnih razloga.

”Da, prva sam osoba u Hrvatskoj koja je otpuštena kući iz bolnice i prebolio sam koronavirus”, izjavio je za Jutarnji list mladić.

”Najnovija istraživanja su pokazala da se u nekim ekstremnim situacijama zarazan može biti i 25 dana, pa ćemo to poštovati. No, ja sam negativan i ovo je samo dodatna mjera”, rekao je drugooboljeli.

Nakon što je u 15 sati saznao da je zdrav, liječnik ga je upitao hoće li pričekati brata ili će otići kući.

”Rekao sam da bih, ako mogu, ja otišao. Na kraju krajeva, brat je negativan i očekujem da će i on danas, sutra izaći iz bolnice. A i predugo smo bili zajedno u par kvadrata pa da se malo odmorimo jedan od drugog”, smije se presretni blizanac.

Osjećaj je, kaže, bio neopisiv. Toliko je bio uzbuđen jedino kad je prije nešto više od pola godine diplomirao. U 17 sati ispred bolnice ga je nestrpljivo čekala majka.

”Jao, taj korak kad izlazim na otvoreni prostor. Nemate pojma koliko svi malo cijenimo što imamo”, izjavio je.

Iz bolnice je izašao u hudici, jakni, hlačama i tenisicama. U ruci je nosio plavu vreću u kojoj su bile dvije prazne torbe i otpusno pismo.

”Sve drugo što sam koristio i nosio ostalo je u bolnici i to će oni svojim metodama dezinficirati i oprati, a dio sam već bacio. Dezinficiranu odjeću u kojoj sam izašao iz bolnice ostavio sam u garaži. Prazne su torbe već dobro dezinficirane u bolnici, a mobitel sam dobro okupao u medicinskom alkoholu”, opisao je mladić.

Naravno, još će deset dana biti kod kuće, ali to je ipak drugačije.

Nosi masku

”Nevjerojatno je da su svi ti dani nekako brzo prolazili, a već imam osjećaj kao da nikad nisam ni bio tamo”, kaže.

Većinu vremena kod kuće provodi u sobi, a kad, primjerice, ode po čašu vode, ima masku. Na sreću, ima uvjete da ispoštuje preporuku bolnice da ne dijeli sanitarni čvor s ukućanima.

Mladiću je situacija došla nenadano. Pošto koronavirus još nije bio detektiran u Hrvatskoj. U petak, 21. veljače, brat mu se vratio iz Milana, gdje je bio nekoliko dana s djevojkom. Tijekom vikenda 22. i 23. veljače situacija u Hrvatskoj bila je mirna. U ponedjeljak se dogodio šok. Njegov brat prvi je u Hrvatskoj kojemu je dokazan koronavirus. Dan kasnije i njemu.

POVEZANI VIDEO