Hrvat koji živi u Kini o koronavirusu: ‘Panike oko kupovine nije bilo, jer svi misle na međusobnu dobrobit’

Hrvat koji živi u Kini opisao je kako je izgledala karantena i kako su se kineske vlasti organizirale

Ono što je prije samo mjesec dana bilo tisućama kilometara daleko i nije nas pretjerano brinulo, sada je stiglo i do u Hrvatsku. Žarište koronavirusa preselilo se iz Kine u Europu. Sve je krenulo iz susjedne Italije, brzo se proširilo po cijelom kontinentu, pa tako i Hrvatskoj. Sportski i kulturni događaji su otkazani, nema škole, a u Istri su već zabranili rad i ugostiteljskim objektima. Iste mjere se očekuju i u ostatku Hrvatske, piše SiB.hr

Bili su doma dva mjeseca

Dok nama tek dolaze pravi dani karantene, Kinezi iz svoje upravo izlaze. Hrvat koji tamo živi i radi ukratko je za SiB opisao svoja iskustva tijekom 45-dnevne izolacije. 37-godišnji Martin Štokić prije par godina preselio je u Kinu zbog ljubavi te je tamo sa svojom suprugom otvorio fotografsku kompaniju UniQat photo. Žive u gradu Chongqing koji broji 16 milijuna stanovnika (s okolicom 30), a od Wuhana, grada iz kojeg je koronavirus i krenuo, dijeli ih otprilike 700 km, ili 4 i pol sata vožnje vlakom, što je za kineske pojmove vrlo blizu. Otprilike tolika udaljenost je od Osijeka do sjevera Italije, europskog žarišta virusa.

Martin  je prepričao kako je izgledala karantena u njegovom gradu te koje mjere su kineske vlasti poduzele da je suzbiju.

“Doma smo bili skoro dva mjeseca. Aute nismo servisirali jer nitko ne vozi. Bio sam ćelav sad imam kosu, tako je sa šišanjem. Zubari i sve uslužne djelatnosti koje nisu bile nužne bile su zatvorene. Potpuno. Radile su samo bolnice i hitne službe. Kako je u Kini gotovo sve online tako je bilo i sa kupovinom. Sva dostava je radila kako treba samo se malo znala odužiti. Svega je bilo. Na samom početku, dok se lanac opskrbe nije priviknuo i dok nije bio poduprt od strane države, nedostajalo je povrća, ali poglavito u Wuhanu, dok su drugi dijelovi Kine brže doskočili tome. Kako je sve bilo zatvoreno tako su bile i dostave koje nisu bile nužne, svi su kuhali doma.

POVEZANI VIDEO: