Hakeri napali sustav online nastave, Carnet upozorava da je korisnicima otežan pristup određenim uslugama

Prvi dan od uspostave online i TV nastave zbog epidemije koronavirusa u hrvatskoj hakeri su iskoristili za stvaranje problema.

U Hrvatskoj je od ponedjeljka počela online i TV nastava zbog situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, no hakerima nije dugo trebalo da iskoriste situaciju za otežavanje čitave situacije.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je hakerski napad na Carnet i online nastavu djelo neodgovornih pojedinaca. “Pojedinci doslovno devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme, u tijeku je kibernetički napad na Srce i Carnet”, rekla je Divjak. Napad je, kazala je, prijavljen policiji i rješava se. “Propusnost je malo slabija, smanjen je kapacitet”, objasnila je Divjak.

Kazala je da je počela online nastava u Hrvatskoj te da je pokrivenost veća od očekivane. “Pokrivenost je na razini Hrvatske više nego je očekivana. Imamo 280.000 kreiranih korisničkih računa, a do srijede mogli bismo imati 400.000. Tu ne računamo prvašiće jer oni ne moraju imati svoj račun”, kazala je Divjak i dodala da je napravljeno dovoljno materijala da pokrije cijeli prvi tjedan.

“Treba nam tristotinjak digitalnih videouradaka, pa pozivamo sve koji imaju da nam pošalju. Ubrzano se rade materijali i za drugi tjedan. Situacija se mijenja iz sata u sat pa pratimo”, navela je i dodala da su neki učenici ipak došli u školu.

Navodi da su tableti trebali već biti podijeljeni. “U Hrvatskoj je to dosta dobro napravljeno, no zaostao nam je Zagreb, što je začudilo. Sad su važni odgovornost i disciplina, ako treba nešto napraviti – to treba napraviti u zadanom roku. Jedna učiteljica danas je podijelila tablete. Što se tiče pokrivenosti signala, imamo backup opciju – imamo online, televiziju i sve ćemo staviti na YouTube. Treba pokazati da, kad su u pitanju djeca, granice ne postoje”, dodala je i istaknula da se sve priprema i za državnu maturu koja je prioritet.

“Svi dani koji su u online nastavi tretiraju se kao prava nastava. Do 16. svibnja, kad je rok za esej na državnoj maturi, bit će sve pripremljeno. Mi smo uspjeli u dva tjedna dići sustav s kojim, bez presedana, pripadamo u najspremnije u EU-u što se tiče obrazovanja, a i ostali nam sustavi funkcioniraju”, istaknula je Divjak i najavila da će uskoro početi škola koja će biti prilagođena djeci koja se školuju po posebnom programu.

Da je sustav u poteškoćama zbog hakera, na svojoj stranici na Facebooku objavio je Carnet, a objavu prenosimo u cijelosti:

Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

Ispričavamo se korisnicima te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama.

Facebook objavu možete vidjeti klikom na LINK

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari