IVAN ŠIMONOVIĆ

Hrvat na čelu UN-ova stožera protiv koronavirusa: ‘Drugog vala će vjerojatno ipak biti’

Pandemija Covida-19 nastupila je nakon godina slabljenja multilateralizma i ljudskih prava. Nalazimo se na raskrižju. Prve reakcije na pandemiju snažno su ubrzale spomenute negativne globalne trendove, države su se zatvarale, presijecale trgovinske tokove, i pri odlučivanju o ograničavanju ljudskih prava u uvjetima nužde kršile međunarodno pravo.

“S druge strane, sazrijeva shvaćanje da je to put u propast jer Covid-19 nije samo aktualna kriza, već i zvono za uzbunu. Bez multilateralizma i solidarnosti, ne samo da nećemo moći uspješno odgovoriti na pandemiju, nego ni riješiti pitanje klimatskih promjena i degradacije biološke raznovrsnosti, s obzirom na to da izazovi nisu samo zdravstveni, nego i gospodarski, socijalni i politički”, uvjeren je Ivan Šimonović, stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Osim toga, nedavno je – zbog blokade u Vijeću sigurnosti – Šimonović s afganistanskom veleposlanicom Adelom Raz imenovan sukoordinatorom za sve inicijative Opće skupštine UN-a za sprečavanje Covida-19 i njegovih štetnih posljedica. Dio mandata je i osnažiti utjecaj OSUN-a u borbi s virusom i njegovim posljedicama – a tom se rezolucijom upravo to pokušava postići.

“Bojim se da se ne radi samo o jednom novom valu”

Problem je da Ujedinjeni narodi u proteklim mjesecima nisu bili u stanju ponuditi jasan, snažan, jedinstven i cjelovit odgovor na Covid-19, a sve zbog podjela i eskalirajućeg sukoba unutar stalnih članica Vijeća sigurnosti, prije svega između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. U takvim okolnostima Šimonovića je dopalo da pokuša djelovati u ime Opće skupštine UN-a i povezati na izradi jedinstvene strategije različite države, regionalne organizacije, Tajništvo UN-a, civilno društvo i vjerske vođe. U idućim danima cilj je izrada i usvajanje rezolucije koja treba biti cjelovit, akcijski orijentiran odgovor UN-a na Covid-19 i njegove posljedice, o čemu je dao ekskluzivni intervju Jutarnjem listu.

Na pitanje raspolažu li Ujedinjeni narodi procjenama, prijeti li drugi val i koliko bi moglo biti žrtava, Šimonović je za Jutarnji list rekao:

“Zasad ne možemo biti sigurni, ali na temelju različitih modela možemo pokušati predviđati. Drugi val čini se vjerojatnim, u nekim državama koje su se neoprezno počele otvarati već možemo vidjeti njegove naznake. Bojim se, međutim, da se ne radi samo o jednom novom valu koji dođe i prođe, već o vjerojatnosti da ćemo, sve dok se ne nađe cjepivo i ne bude provedeno široko procjepljivanje, morati živjeti s Covidom-19”, rekao je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari