Hrvatica nije izdržala u Irskoj: ‘Shvatila sam da su mi dom i obitelj izvor sreće, a ne novac’

Foto: Ilustracija (Pixsell)

‘Ipak, nije mi žao što sam otišla u Irsku jer sam puno naučila o sebi’

Iseljavanje mladih iz Hrvatske goruća je tema jer još uvijek ne postoji način kako taj negativni trend zaustaviti, zbog čega vijesti o povratku mladih u Hrvatsku ipak dolaze u centar pažnje. Jednu takvu donosi Deutsche Welle.

Adrijana Ružička (40) rodom iz Virovitice otišla je u Irsku u uvjerenju da će joj biti bolje, ali onda je shvatila što joj je prioritet u životu.

“Kad odeš iz svoje zemlje i nađeš se sam u tuđoj, kad se odvojiš od obitelji i prijatelja, shvatiš da ti previše nedostaju i da ti ne treba novac da budeš sretna. Shvatila sam da su mi dom i obitelj izvor osobne sreće te da ne želim imati razdvojenu obitelj i propustiti sinovu diplomu, a danas sutra i njegovu ženidbu i unuke”, ispričala je Adrijana za Deutsche Welle, dodajući kako su joj suprug i sin toliko nedostajali da joj je srce pucalo i da je svaki dan plakala.

Nedostajali su joj i roditelji, a kao kći jedinica nije joj bilo prihvatljivo da im ne može pomoći kad je zatrebaju.

“Stekla sam dojam da je svima koji su otišli super, ljudi si kupuju aute, dobro žive, štede. Preko noći sam odlučila otići u Irsku i rekla sebi “idem nešto napraviti od svog života”, ispričala je Virovitičanka koje je prije odlaska u Irsku radila kao knjigovotkinja, što radi i sad, ali u boljim financijskim uvjetima.

Imala je premalu plaću, a glavni razlog za odlazak u Irsku bio joj je novac.

Suprug joj se trebao pridružiti za nekoliko mjeseci. Kada je u Irskoj završila u Killarneyu južno od Dublina, zaposlila se kao sobarica u hotelu. Plaća je bila daleko viša od one u Hrvatskoj, ali je ispalo da za irske uvjete zapravo radi za minimalac.

Bruto primanja iznosila su 1600 eura, neto plaća 1420 eura, a stan i režije 950 eura… Nakon troškova za hranu ostalo bi joj oko 300 eura, što je usporedila kao 300 kuna u Hrvatskoj.

“Ipak, nije mi žao što sam otišla u Irsku jer sam puno naučila o sebi”, zaključila je za Deutsche Welle Adrijana.
Vijesti.hr
Foto: Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari