ŠTO IH MOTIVIRA?

Video | Hrvatska ima čak 150.000 darivatelja krvi: ‘Moja supruga je primila 15 litara. Rekao sam da ću vratiti duplo’

Hrvatska se može pohvaliti s čak 150 tisuća dobrovoljnih darivatelja krvi. Što Hrvate motivira na plemeniti čin na Nacionalni dan darivatelja krvi?

Već 70. put, ali s istim ciljem – da nekome spasi život. Josip Katalanić krv daruje već gotovo 25 godina.

“Moja supruga je primila 15 litara krvi. Ja sam joj rekao da ću vratiti duplo”, kazao je Josip.

Najveći broj potrebnih doza u zemlji osiguravaju darivatelji okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu – čak 80 posto. Muškarci čine 80 posto tog broja, žene 20. Jer dok muškarci krv mogu darovati svaka tri mjeseca, žene tek svaka četiri.

“Sigurno jedno 20-ak puta sam htjela, a nisam mogla, a ovo mi je sad 21. put da uspješno dajem krv.Treba samo tri minute vašeg vremena, a možete spasiti tri života”, poručuje Ana Galac iz Velike Gorice.

“103. puta sam dao do sada krv. Kad sam krenuo jednostavno je to ostalo u meni, ostalo u srcu”, ispričao je Ivan Skrbin iz Velike Gorice.

Leon Romčević radi u hitnoj službi. Zna koliko je krv vrijedna u hitnim situacijama pa ju i sam daje već 33. put.

“U van bolničkoj hitnoj medicini imamo hitne pacijente koji imaju nekakve veće ozlijede i opsežnija krvarenja i onda kada dođu u bolnicu vrlo je važno da što hitnije dobiju transfuziju”, objašnjava Leon Romačević, liječnik.

U pandemiji broj prikupljenih doza krvi smanjen je za oko deset posto.

“Znamo da se COVID ne prenosi krvlju, no međutim na samom početku je bilo mnogo upitnika. Kvalitetnom komunikacijom s darivateljima smo sve te dvojbe otklonili i krenuli raditi akcije”, tvrdi Robert Markt, Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Cijeli postupak ne traje dugo.

“Postupak darivanja krvi traje od 5-10 minuta”, kazao je Marko Punčec, medicinski tehničar.

U Hrvatskoj su trenutačno smanjene zalihe krvnih grupa nula i A – pa se pozivaju nosioci da daruju ono najvrednije što imaju za spas života – krv, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari