TROŠENJE IZVAN KONTROLE

Oglasio se USKOK: HDZ-ovac spiskao 425.000 općinskih kuna: ‘Na ručkove pozivao stranačke kolege, platio proslavu na izborima….’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Istražni zatvor predložio je Uskok za Zulima zbog sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave

U novoj akciji Uskoka u utorak je uhićen Vinko Zulim, bivši saborski zastupnik HDZ-a i dugogodišnji načelnik Općine Seget. A dan nakon uhićenja Uskok se oglasio i objavio da Zulima tereti zbog sumnje da je oštetio općinu za više od 425 tisuća kuna.

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstavima Općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima Općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća Općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune Općini.

Pritom je okrivljenik na predmetnim računima vlastoručno pisao obrazloženje troškova neistinito navodeći svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene, na način da je navodio da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zatim je potpisom odobravao njihovu isplatu.

Također je nalagao da Općina ispostavlja narudžbenice za konzumaciju hrane i pića na ručkovima i večerama na koje su prema njegovom nalogu pozivani vijećnici Općinskog vijeća isključivo iz redova vladajuće stranke u Općini, kao i pojedini djelatnici Općine, koje narudžbenice je ovjeravao svojim potpisom te je nalagao njihovo plaćanje, iako nije bilo nikakve osnove da Općina plaća navedene troškove.

Osim navedenog okrivljenik je naložio i da se iz proračuna Općine podmire troškovi proslave postignutih izbornih rezultata na lokalnim izborima.

Na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i računa, sukladno nalogu okrivljenika, ovlašteni djelatnici Općine obavljali su isplate, a plaćanjem troškova koji nisu nastali u službene svrhe okrivljenik je oštetio Općinu za ukupno najmanje 425.665,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika”, priopćio je USKOK, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views