'RESTORANI SU LUKSUZ'

Video | Hrvatica koja živi u Danskoj pobrojila je troškove života: ‘Najam stana od 50 kvadrata 15.000 kuna, kava 32…’

Inflacija ne pogađa samo Hrvatsku, a Matea Sršen, znanstvenica sa Sveučilišta u Kopenhagenu, za RTL Danas otkrila je kako se s njome nose Danci.

Danci se s inflacijom dobro nose, no ipak ima nekih problema koji nisu javno obznanjeni. Najveći je problem cijena stanovanja za mlade, uz to zanimljivo je da je Kopenhagen poznat
božićnom sajmu koji će ove godine biti nešto manje raskošan. Gradske vlasti odlučile su reducirati potrošnju struje.

Matea Sršen, znanstvenica sa Sveučilišta u Kopenhagenu, svjedoči kako joj se nisu uvjeti života pretjerano promijenili, iako su struji za struju više.

Mnogi mladi kažu kako je problem pronaći stan, a Mate kaže: ”Ja ne živim sama u stanu, nego s cimericama Dankinjama, tako da su one riješile taj najgori dio s papirologijom. Ja sam se samo uselila kao treća, tako da ako se traže cimeri, može se lako riješiti”.

Prosječna cijena stana od oko 50 kvadrata je 15.000 kuna. Poprilično su porasle cijene hrane.

”Jaja su generalno bila skupa, po hrvatskim standardima bila su skupa i prije. Kava je prije koštala 30 kuna, a sada 32. To je za naše standarde skupo i prije i sada, a za ove standarde nitko ne žrtvuje kavu”, rekla je Sršen.

Danski restorani su luksuz, a internacionalna kuhinja je dostupnija, pojašnjava Sršen. Naglasila je razliku između danskih i hrvatskih sveučilišta.

”Razlika je više ulaganja, u znanost pogotovo. Studenti primaju svi koji studiraju stipendiju. I imaju podršku nakon studija, nekoga tko im pomaže u prijavama za posao, pisanje životopisa, traženje idealnog posla za njihove želje i vještine. Po tom pitanju se ne mogu puno požaliti”, rekla je Sršen, a prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari