HRVATSKI VOJNICI POSLANI U RIZIČNU MISIJU: Na području sukoba Hezbollaha i Izraela dosad poginule stotine pripadnika UN-a

Foto: Ilustracija (Ivica Galović/PIXSELL)

Ukupno će oko 15 tisuća pripadnika UN-a i civilnog osoblja na misiju, a jedna od zadaća bit će sprječavanje krijumčarenja oružja morskim putem

Hrvatski vojnici će u još jednu mirovnu misiju, ovaj put na granicu Libanona i Izraela. U misiju UNIFIL trebalo bi se uputiti stotinjak pripadnika HV-a, najavio je ministar Krstičević. Za to je potrebno odobrenje Sabora, donosi Slobodna Dalmacija.

Riječ je o inženjerskoj satniji kojoj će se pridružiti i vod za osiguranje. Misija je jedna od najrizičnijih u koju bi se pripadnici HV-a mogli uputiti, s obzirom da je ondje dosad poginulo 310 pripadnika snaga UN-a.

Misija je uspostavljena 1978. radi nadgledanja izraelskog povlačenja. Situacija se, međutim, ondje mijenjala tijekom godina, time i sadržaj misije, koja je uspostavljena zbog redovitih oružanih sukoba izraelskih snaga i Hezbollaha. Osim što im je dopuštena upotreba vatrenog oružja u samoobrani i u pojedinim situacijama osiguranja primirja, trupe su opremljene i tenkovima, protuzračnim oružjem i artiljerijom.

Ukupno će oko 15 tisuća pripadnika UN-a i civilnog osoblja na misiju, a jedna od zadaća bit će sprječavanje krijumčarenja oružja morskim putem, donosi Slobodna Dalmacija.

Hrvatska vojska vraća se na ovo područje nakon sudjelovanja u misiji na Golanskoj visoravni, iz koje se Hrvatska povukla nakon eskalacije rata u Siriji i nekoliko napada na naše pripadnike UN-ovih snaga, u kojima su ih džihadističke milicije razoružale i fizički maltretirale.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari