ŽUTICA, OSPICE, ROTAVIRUS...

Hrvatskom haraju zarazne bolesti, inflektolog zgrožen: ‘Mjesecima traje, valjda je to najveća epidemija u 32 godine otkako radim’

Doktor Goran Tesovic, Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U hrvatskim školama hara žutica, velik dio ljudi se nije cijepio protiv ospica, koje su se također pojavile, a od rotavirusa je obolio i jedan ministar

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo danas je stiglo upozorenje zbog manje epidemije žutice, odnosno hepatitisa A, koji se najčešće prenosi prljavim rukama.

“Mučnina, proljev, vrućica, opća slabost, bolovi u gornjem dijelu trbuhu su neki od najčešćih simptoma. Relativno malen broj adolescenata i djece će i požutjeti, a zaraziti se mogu svi”, pojasnio je infektolog Goran Tešović u Dnevniku Nove TV.

Moguća i epidemija ospica

Dodao je da te bolesti nije bilo dosta dugo u Hrvatskoj, zbog čega je i imunost oslabljena. Tako su nakon 2000. trenutne brojke najveće dosad zabilježene. Samo u Zagrebu oboljelo je 90 učenika i djelatnika srednjih škola. No, u usporedbi s razdobljem prije 20 ili 30 godina, brojke su značajno manje.

Osim žutice, Hrvatskom haraju i ospice. “Značajan je broj onih koji su primili jednu dozu cjepiva i nemaju imunost. Oni koji su primili dvije doze cjepiva su zaštićeni, koji nisu – nisu zaštićeni”, upozorio jeTešović i dodao da je necijepljenih protiv ospica sve više, naročito u pojedinim dijelovima Hrvatske u kojima bi se mogla pojaviti i epidemija.

Najveća epidemija rotavirusa

Infektolog se osvrnuo i na rotavirus, zbog kojeg je u bolnici završio i ministar branitelja Tomo Medved. “Mjesecima traje, valjda je to najveća epidemija otkako ja radim – 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece. To je vjerojatno, jer su epidemiološke mjere učinile svoje, a da su neke generacije preskočile rotavirus kada je najčešći i sada imate porast”, zaključio je Tešović, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari